AllmennhetHelsepersonell
Forkjølelse eller allergi

Kan du skille mellom forkjølelse og allergiske symptomer?

Tjej med förkylning eller allergi snyter sig

En del tror at de er forkjølte når de egentlig er allergiske. Da gjelder det å vite hvordan du skiller mellom symptomene på forkjølelse og allergi. 

Først og fremst avtar en forkjølelse som oftest i løpet av en uke eller to. Det gjør derimot ikke allergien så lenge du utsetter deg for det du er allergisk mot eller holder plagene borte med behandling. Har du følelsen av at du har vært forkjølet i en måned eller to, bør du definitivt ta kontakt med legen din for å få en utredning. 

Allergisk snørr er ofte tyntflytende, mens forkjølelsessnørr er tykkere. Det er vanlig med feber når man er forkjølet - et symptom som vanligvis ikke forekommer ved allergi. Ved allergi er det vanlig med røde, kløende øyne eller at det klør i nesen, mens dette ikke er vanlig ved forkjølelse. 

Virus forårsaker forkjølelse

Forkjølelse forårsakes av virus som medfører at du får en infeksjon i nesen eller i svelget. Ved forkjølelse gjelder det å være nøye med håndhygienen. Viruset spres f.eks. via håndtak som en forkjølet person har tatt på eller når en forkjølet person i nærheten nyser. 

Allergiske symptomer skyldes betennelse i nesens slimhinne

Hvis du har rennende nese, kløende nese og øyne eller tett nese på grunn av allergi, er årsaken en betennelse i nesens slimhinne. Betennelsen oppstår når slimhinnen kommer i kontakt med det du ikke tåler, f.eks. pollen eller pelsdyr. 

Hvis du er allergisk, gjelder det å behandle riktig. Ikke bruk slimhinneavsvellende nesespray ved allergi. Du må da bruke nesespray som hjelper mot allergi. Først da kan symptomene reduseres - og hverdagen bli tilnærmet normal igjen.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her