Alltid forkjølet? Se hva det kan skyldes | Allergiguiden
Alltid forkjølet? Se hva det kan skyldes

Alltid forkjølet? Se hva det kan skyldes

helarsallergi-artikkel

Plages du ofte av tett eller rennende nese? Da kan du være én av 500 000¹ nordmenn som er plaget av såkalt helårsallergi. En allergi som utløses av andre allergener enn pollenstøv. De mest typiske er husstøvmidd og pelsdyr.

På høsten omgir vi oss med flere allergener enn man kanskje skulle tro. Etter hvert som gradestokken kryper nedover trekker vi inn, og forekomsten av husstøvmidd stiger. Hos noen er snue det tydeligste symptomet, men de fleste er mest plaget med nesetetthet. Øyesymptomer er ikke vanlig, men kan forekomme og da som oftest med moderate plager1. Allergenene er tilstede gjennom hele året, og symptomene er lett å ta feil av ettersom de ligger tett opptil en ordinær forkjølelse.

Husstøvmidd finnes i mange hjem, og da gjerne i sengen, i stoppede møbler eller i gulvtepper. I tilfeller med høy luftfuktighet kan hvert eneste gram støv inneholde så mye som 500 midd2. Tiltak for å redusere de mikroskopiske smådyrene i huset er derfor viktig.

Tips som reduserer forekomsten av husstøvmidd:

  • Skift sengetøy hver uke.
  • Sørg for god utlufting i hele huset. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 grader.
  • Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper.
  • Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy.
  • Ikke bruk vifteovner som blåser opp støvet i luften.
  • Kosedyr bør av og til vaskes på 60 grader.

Kilde: Norges astma og allergiforbund

Ingen allergisikre kjæledyr

Allergi mot pelsdyr er sammen med husstøvmidd den vanligste årsaken til allergi utenfor pollensesongen3. Mange tror det er pelsen alene som forårsaker symptomer hos allergikere. Men med pelsdyrallergi reagerer du også på allergener fra dyrets urin, spytt, hudceller og talgkjertler. Allergiske reaksjoner kan derfor forekomme uavhengig av dyrets rase og pelstype4.

- Det finnes ingen hunde- eller katteraser som er allergisikre. Dersom du er allergisk bør du derfor holde deg unna kjæledyret du reagerer på så godt det lar seg gjøre, råder avdelingsleder ved øre-nese-hals avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg.

Allergener fra pelsdyr er imidlertid vanskelig å unngå helt, fordi dyrehår lett fester seg til klesplagg, møbler og andre lignende materialer. Dette er også grunnen til at man finner spor fra pelsdyr på blant annet skoler, arbeidsplasser eller på offentlig transport.

Behandling av helårsallergi

Det er viktig å vite at allergimedisiner virker forebyggende. De må brukes regelmessig, selv om symptomene blir borte enkelte dager med liten eksponering for allergenene4. Det finnes ulike medisiner som kan benyttes ved luftveisallergi. Et besøk hos legen vil hjelpe deg å finne den behandlingsformen som passer deg best. Legen kan gjennomføre en enkel prikktest hvor du får svar på hva du kan reagere på. Dette vil gjøre det lettere for deg å tilrettelegge allergibehandlingen. Allergimedisin helbreder deg ikke, men reduserer symptomene5. I tillegg er allergibehandling viktig for en god helse på sikt.

- En ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma over tid. Det er derfor viktig å stille riktig diagnose hos legen og bli foreskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer, forteller Steinsvåg.

En undersøkelse gjennomført av Allergiguiden viser at om lag 840 000 nordmenn ikke tar medisiner for allergien sin1. Det er stikk i strid med hva ekspertene anbefaler. Steinsvåg råder allergikere å bruke allergimedisiner fast, så lenge man er eksponert for allergenene man ikke tåler. Med helårsallergi kan det innebære daglig behandling.

- Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det finnes god hjelp å få. Veldig ofte gir nesespray med kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kortison alene, svært god effekt, avslutter han.

Les mer om allergi og behandling her.


[1] Norges Astma og Allergiforbund https://www.naaf.no/AllergivitenSite/Annen-allergisk-rhinitt/Annen-allergisk-rhinitt-helars-rhinitt/

[2] NRK,  https://www.nrk.no/livsstil/--ikke-re-opp-senga_-1.7743244

[3] Norges Astma og Allergiforbund http://www.naaf.no/Allergener-som-pustes-inn/Dyrehold/

[4] Norges Astma og Allergiforbund  https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/undersokelse-og-behandling/

[5] Norges Astma og Allergiforbund http://www.naaf.no/undersokelse-og-behandling/

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-7724