AllmennhetHelsepersonell
Gravid med allergi

Gravid med allergi

Hvis du er gravid og har allergi, er det kanskje mye du lurer på. Hvordan påvirkes sykdommen av graviditeten? Kan fosteret skades av allergimedisinene? Finnes det noe man kan gjøre for at barnet ikke skal få allergi? Er det noe annet man skal tenke på? 

Det kan være godt å vite at du i de aller fleste tilfeller kan fortsette å leve som normalt også under graviditeten. For enkelte kan sykdommen forverres, mens andre ikke merker noe forandring overhodet eller faktisk kjenner seg bedre. Uansett er det ekstra viktig at du er nøye med å ta medisinene dine i denne perioden. 

Allergi og graviditet

Tett nese

Allergikere som plages av tett nese, merker iblant at symptomene forverres under graviditeten. Dette skyldes at kroppens organer og vev iblant hovner opp når man er gravid, noe som også påvirker neseslimhinnen. Iblant påvirkes også luktesansen. Hvis du allerede benytter nesespray med antihistaminer eller kortison mot din allergiske, tette nese, kan du fortsette med dette også når du er gravid ettersom medisinene ikke påvirker fosteret. Antihistamintabletter benyttes sjelden mot tett nese, men hvis du tar dem av andre grunner er det lurt å velge en nyere type som ikke forårsaker trøtthet. Kortisontabletter skal heller ikke benyttes mot tett nese under graviditet. 

Astmatikere som også er allergiske må være ekstra oppmerksomme på at deres neseplager blir riktig behandlet under graviditeten, ellers kan astmaen forverres og utsette fosteret for fare. Hvis du ikke har vært allergisk tidligere, men blir det under graviditeten, kan du få samme behandling som en som ikke er gravid.

Hvis du benytter vanlig forkjølelsesnesespray under graviditeten, skal du være nøye med å ikke bruke dem lenger enn hva som står på pakningen. Slik nesespray kan nemlig ved langvarig bruk forverre nesetettheten og gi fortsatte problemer etter fødselen. I stedet for nesespray kan du prøve å heve hodeenden av sengen med noen bøker slik at hodet kommer litt høyere om natten. Allergisk nesetetthet kan også lindres av neseskylling med saltvannsoppløsning.

Eksem

Hvis du har allergisk eksem, er det vanlig at det forverres de første graviditetsukene. Det beste du i så fall kan gjøre er å fortsatt unngå det som utløser eller forverrer eksemet. Det er også viktig å holde huden myk med kremer og behandle med kortisonsalve etter behov. Både hudkremer og svak kortisonsalve kan man kjøpe reseptfritt på apoteket, og de anses å være ufarlige under graviditeten. Det er bare de aller sterkeste kortisonsalvene og kremene med kalcineurinhemmere man bør unngå. Kortisontabletter eller kortisonsprøyter kan benyttes i samråd med hudlege og fødselslege. Unngå også behandlinger med tjære og naturmidler, ettersom det ikke finnes tilstrekkelig med studier om hvordan de påvirker fosteret. Du kan fortsette med din UVB-lysbehandling, mens PUVA-behandling ikke anbefales.

Allergivaksinering

En allergivaksinering kan ta fra tre til fem år, og skal ikke startes når man er gravid. Men hvis du allerede har startet en vaksinering, kan du sannsynligvis fortsette med sprøytene, forutsatt at du har nådd full dose av vaksinen uten å få noen alvorlige reaksjoner. Snakk med legen din først, slik at dere kan gå gjennom de farene som finnes.

Forebygge allergi hos barnet?

Sannsynligvis er det en kombinasjon av livsstil, miljø og arv som avgjør hvem som får allergi, så derfor er det vanskelig å si hvordan man best kan forebygge sykdommene hos barn. 

Det viktigste du kan gjøre for å beskytte ditt barn mot dårlig lungefunksjon og luftveisproblemer, er å unngå røykfylte miljøer og ikke røyke selv både mens du er gravid og gjennom småbarnsårene. Snakk med legen din hvis du har behov for å bruke nikotinerstatningsmidler for å slutte å røyke, ettersom en del midler ikke anbefales brukt under graviditeten.

Amming beskytter barnet mot virusinfeksjoner og astmalignende plager i luftveiene, og anbefales derfor til barnet er fire til seks måneder. Det er derimot uklart om amming beskytter mot allergier og eksem. Forskerne vet heller ikke eksakt hvordan fosteret påvirkes av at det finnes pelsdyr hjemme, men vanligvis bruker man ikke å anbefale at familien kvitter seg med sine husdyr før barnet er født. 

Visse studier tyder på at den blivende morens kosthold kan beskytte barnet mot allergier, men det er behov for mer forskning på området. Generelt sett anbefaler man at gravide spiser en variert og næringsrik kost og ikke utelater matvarer av redsel for at barnet skal bli allergisk.

Kilder:

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Astma/

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Pollenallergi/

 

 

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her