AllmennhetHelsepersonell
Hva er allergi

Hva er allergi?

Frömjöl, vad är allergi

Hver femte person i Norge har en eller annen form for allergi. Pollen, pelsdyr, midd og enkelte typer næringsmidler er eksempler på hva man ofte blir allergiske mot. 

Ved pollen- og pelsdyrallergi er det vanlig å få rennende nese, tett nese, nysing og kløe i nesen. Mange får også røde, kløende og sviende øyne. Tenk hvor elendig, trøtt og slapp du kan kjenne deg når du er forkjølet - for mange allergikere er dette hverdagen. Høysnue er ikke farlig, men mange pollen- og pelsdyrallergikere påvirkes merkbart i sin hverdag. Mange må endre livsstil som følge av allergien. 

Ved å behandle allergi reduseres risikoen for å utvikle astma

Hvis du er allergisk mot f.eks. pollen eller pelsdyr, må du forsøke å unngå det du ikke tåler så godt det lar seg gjøre. Iblant er det lettere sagt enn gjort, spesielt om våren hvis du er pollenallergiker. Da gjelder det å behandle symptomene så tidlig som mulig. Ved å forebygge og behandle symptomene på pollen- og pelsdyrallergi, reduserer man risikoen for å utvikle eller forverre allergisk astma. 

Hvis du har lettere symptomer på grunn av pollenallergi, kan du eventuelt finne reseptfrie allergilegemidler i apotek. Disse fungerer for en del, men mange har behov for mer effektiv behandling og må søke hjelp hos lege. Du kan få en annen behandling eller få henvisning til en allergiklinikk for videre allergiutredning.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook