AllmennhetHelsepersonell
Hvordan vet jeg om jeg har allergi

Mistenker du at du har allergi? Ta en allergiutredning!

Kvinna snyter sig och undrar om hon har allergi

Hvis du mistenker at du har allergi, er det viktig å ta symptomene på alvor og ta en allergiutredning. Da blir det avklart hva du er overfølsom mot og hvilke allergener du faktisk bør unngå for at du skal bli bra. Be om time hos legen din hvis du mistenker at du er allergisk. 

Diagnose ved hjelp av prikktest

Det første legen din vil vite, er "sykdomshistorien". Legen ønsker f.eks. å få vite hvilke symptomer som vanligvis forekommer, når de oppstår og om det finnes allergi i familien. Deretter vil legen undersøke nese og lunger. 

Som oftest må man ta en prikktest for å finne ut nøyaktig hvilket stoff som forårsaker allergien. Da drypper man ulike allergifremkallende stoffer (allergener) på underarmens innside. Så prikker man dråpene og huden med en lansett (det gjør ikke vondt). Hvis man er allergisk mot det aktuelle allergenet, vil det i løpet av 15 minutter oppstå en allergisk, lokal hudreaksjon med rødhet og hevelse. Iblant tas det også blodprøver for å utrede allergien. 

Hvis du får en allergidiagnose, er det godt å vite at det finnes ulike behandlinger som lindrer symptomene. Få hjelp av legen din hvis du ikke blir kvitt symptomene. Det er mulig å bli symptomfri ved hjelp av effektiv behandling.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook