AllmennhetHelsepersonell
Hva skjer i kroppen ved allergi

Hva skjer i kroppen ved allergi?

Allergi skyldes at man blir overfølsom mot stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige. Disse stoffene kalles allergener, og de mest vanlige stammer fra husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr, næringsmidler, legemidler, metaller og pollenkorn fra gress og trær. Men hvorfor blir man plutselig overfølsom mot et stoff som man ikke har reagert på tidligere? Slik fungerer det

Kroppens immunforsvar danner normalt antistoffer for å bekjempe virus og bakterier som kan forårsake infeksjoner. Ved allergi kan man si at kroppens immunsystem havner i ubalanse og misforstår det man er allergisk mot som noe skadelig, selv om det egentlig er ufarlig. Kroppens immunforsvar oppfatter helt enkelt visse stoffer som om de skulle være farlige inntrengere til tross for at det ikke er tilfelle. For å bli kvitt "inntrengeren", setter kroppen i gang en såkalt inflammatorisk reaksjon. 

hva skjer med kroppen når man har en allergisk reaksjon

Ved en allergisk reaksjon

Første gang kroppen støter på det såkalte allergenet, danner kroppen antistoffer mot akkurat det stoffet - men man får ingen symptomer på allergi. 

Neste gang kroppen utsettes for allergenet, starter derimot en omfattende reaksjon i kroppen der bl.a. antistoffene som dannes fører til at ulike substanser frigjøres. 

Den raske reaksjonen skjer i løpet av et par minutter etter at kroppen har støtt på det den er allergisk mot. Dette utløses ved at spesielle allergiceller (mastceller) aktiveres og frigir en rekke substanser som fører til symptomer som nysing, kløe i øynene og nese samt rennende nese. Den mest kjente substansen som frigjøres er histamin. Reaksjonen er startskuddet for en kaskade av hendelser og fører til at andre celler som forverrer inflammasjonen rekrutteres til området.  

Den første fasen setter deretter i gang tilstrømning og aktivering av andre inflammatoriske celler, noe som fører til neste steg av symptomer. Da hovner vevet i nesen opp og blir betent. Tett nese og rennende nese er dermed et faktum.

 

Referanser;

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook