AllmennhetHelsepersonell
Klør i halsen - heshet

Klør det i halsen? Er du hes? Det kan være symptomer på allergi

Hvis du i perioder er hes eller kjenner at det klør i halsen og ganen, kan det være et tegn på at du er allergisk. Kløe og hevelse i munn og svelg rammer først og fremst de som er allergiske mot pollen og visse næringsmidler. Personer med pollenallergi eller andre luftvegsallergier kan også bli rammet av heshet. Dette skyldes at slimhinnen på stemmebåndene blir irritert. Sammenhengen mellom heshet og luftveisallergier er ikke helt klarlagt, men nyere forskning tyder på at ubehandlet pollenallergi kan føre til kronisk innvirkning på stemmen. 

Pollen og kløe i halsen

Pollenallergi blir særlig assosiert med tett nese, rennende nese og kløe i øynene, men de som har en kraftig allergi kan også kjenne at det klør i halsen og munnen når det er mye pollen i luften. Disse symptomene kan dessuten vise seg utenfor pollensesongen når en pollenallergiker spiser enkelte næringsmidler. Dette kommer av at allergenet i pollen ligner allergenet i visse matvarer, som derved kan utløse lignende allergiske reaksjoner. Dette kalles for kryssreaksjoner. Som oftest er det råe frukter og grønnsaker som fører til overfølsomhet, siden allergenet blir ødelagt når matvaren tilberedes. Dette gjelder dog ikke nøtter og selleri.

Allergisk mot

Kan gi overfølsomhet mot disse matvarene

Burot

Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder, paprika, solsikkefrø, honning

Bjørkepollen

Epler, pærer, steinfrukter, jordbær, gulrot, potet, hasselnøtt, paranøtt, valnøtt, peanøtt, selleri, kiwi

Gress

Belgfrukter (bønner, erter, linser), hvete, bygg, rug, havre

I tillegg til at det klør i munnen og halsen, kan kryssreaksjoner føre til at leppene hovner opp. Dette kan være ubehagelig, men er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig. Omkring 70 % av alle bjørkepollenallergikere får reaksjon på en matvare - oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer.

Allergi mot matvarer

Kun et fåtall prosent av befolkningen har matvareallergi. Men mange flere er intolerante mot enkelte matvarer, og symptomene forveksles iblant med allergi. Forskjellen er at en matallergi kan være livstruende mens matintoleranse vanligvis er relativt ufarlig. De vanligste allergenene er melk, egg, peanøtter, hvete, soya, fisk, skalldyr, valnøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, pistasjnøtter og mandler. Opptil 90 prosent av matallergikerne er overfølsomme mot noen av disse matvarene. I tillegg til at det klør i munnen og halsen, kan matallergi føre til hudplager, vondt i magen, diaré, oppkast, eksem og elveblest.

Barn rammes i betydelig høyere grad av matallergi enn voksne. Allergi mot egg, melk, peanøtter og fisk oppstår ofte i løpet av de første leveårene. Små barn kan iblant også få midlertidige, ikke-allergiske reaksjoner på ulike frukter. Det kan blant annet fremstå som utslett og rødme rundt munnen. Heldigvis er de fleste kvitt matallergi før skolealderen. Nøtte- og peanøttallergi har man derimot livet ut.

Enkelte matallergier - spesielt mot peanøtter og andre nøtter - kan forårsake alvorlige og til og med livstruende reaksjoner. Dette kalles for anafylaktisk sjokk. Tidlige symptomer på anafylaktisk sjokk kan være elveblest, kløe, kvalme, tett nese, rennende nese, kløe i halsen, heshet og mild astma. Ved alvorlig allergisjokk kan man dessuten få pustenød, alvorlig astma og blodtrykksfall. Hvis du mistenker at barnet ditt har en matallergi, er det derfor viktig å få den utredet av en lege. Matallergi kan ikke kureres, men behandles ved at man slutter å spise maten man er allergisk mot. Har man likevel fått i seg noe man ikke tåler, kan det hende at en lege må skrive ut medisin. Hvis det er fare for at man kan rammes av et anafylaktisk sjokk, er det viktig at man alltid har med seg en adrenalinpenn siden dette er en livstruende tilstand som krever umiddelbar behandling.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her