AllmennhetHelsepersonell
Nysing

Prosit! Kan du ikke slutte å nyse? Da kan du være allergisk

Kille i skogen snyter sig

Grunnen til at vi nyser er at et fremmed stoff har festet seg i nesens slimhinner og gjort dem irriterte og betente. Nysing er nesens måte å kvitte seg med de fremmede stoffene som støv, slim og allergener. Det er vanlig at kroppen reagerer med nysing i forbindelse med forkjølelse, men hvis du får nyseanfall ofte, og nyser uvanlig mange ganger på rad, kan det faktisk dreie seg om allergi. 

Hvis nysingen din skyldes allergi, har du trolig andre symptomer som rennende nese, tett nese og irriterte og kløende øyne. Over 70 prosent av alle allergikere har symptomer fra både øyne og nese. Hvis du nyser ofte, men ikke er forkjølet, er det viktig å ta plagene på alvor. Hvis symptomene skyldes allergi, betyr det nemlig at du har en betennelse i nesens og svelgets slimhinne. Ofte er også luftrørene påvirket, noe som gir astmasymptomer. Ta kontakt med en lege som kan gjøre en allergiutredning og hjelpe deg med å finne medisiner som kan bremse sykdomsforløpet og lindre plagene. Du skal ikke akseptere at livskvaliteten blir dårligere på grunn av allergien din.

Nysing året rundt eller bare iblant?

Ofte er det allergisk rhinitt som ligger bak når man lider av gjentatt nysing. Allergisk rhinitt innebærer at kroppens immunforsvar overreagerer når det kommer i kontakt med visse stoffer, såkalte allergener. Allergien kan være sesongbunden eller vedvarende året rundt, og forårsakes som oftest av luftbårne allergener. Bjørke- og gresspollen er den vanligste årsaken til at man får gjentatte nyseanfall visse tider på året. Plagene forverres i løpet av pollenblomstringen, siden mange allergikere kjenner seg trøtte og slappe i tillegg til de vanlige symptomene. Helårsrhinitt (kronisk rhinitt) forårsakes ofte av allergi mot pelsdyr eller midd. Det finnes dessuten ikke-allergisk rhinitt, som utløses av tobakksrøyk, parfyme, temperatursvingninger, sterke dufter, luftforurensninger og andre miljøfaktorer. 

Behandling mot nysing

Uansett om dine nyseanfall skyldes ikke-allergisk eller allergisk rhinitt, finnes det hjelp å få. Begge tilstandene behandles ved at man forsøker å dempe betennelsen og forhindre kroniske plager. I tillegg til å ta medisinene dine, er det ulike tiltak du kan gjøre for å føle deg bra til tross for allergien:

  • Unngå allergenene som utløser nyseanfallene så godt det lar seg gjøre.
  • Unngå tobakksrøyk.
  • Sov med hodet hevet, f.eks. ved å bruke en ekstra pute. Da letter trykket på slimhinnen i nesen slik at symptomene blir lettere.
  • Skyll nesen med vann eller saltvannsoppløsning for å få bort allergener i nesegangen.
  • Prøv reseptfrie antihistamintabletter - de er vanligvis effektive mot kortvarige og milde symptomer av allergisk rhinitt.
  • Ved langvarige eller litt mindre alvorlige symptomer, kan nesespray med kortison benyttes for å hemme betennelsen i neseslimhinnen. Det finnes også nesespray som inneholder både antihistamin og kortison som demper betennelsen samt gir hurtig effekt på symptomene som forårsakes av nettopp histamin - der nysing er et klassisk eksempel. 
  • Hvis man har alvorlig allergi og ingen legemidler hjelper, kan det bli aktuelt å starte på en allergivaksinering. Da får man gjennom flere år injeksjoner med små mengder av allergenet man ikke tåler for at kroppen gradvis skal lære seg å tolerere det.
mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her