AllmennhetHelsepersonell
Rennende nese

Rennende nese – vanlig blant allergikere

En rennende og irritert nese kan gjøre hverdagen vanskelig. Det kan også være et tegn på at du er allergisk. Rennende nese er et av flere symptomer som ofte viser seg i sammenheng med allergisk rhinitt, eller høysnue. I tillegg til at nesen blir rød og renner, er det vanlig at man rammes av tett nese og gjentatte nyseanfall. Mange får også symptomer i øynene, som kløe, at de renner og blir røde.

Når man har rennende nese, renner nesen mer eller mindre konstant. I starten kan det være lett å tro at man har en vanlig forkjølelse, men det finnes visse forskjeller. Mens en forkjølelse gir tyktflytende snørr etter en tid, gir allergisk rennende nese en tynn og gjennomsiktig væske. En forkjølelse går også gjerne over etter noen uker, mens en allergisk rennende nese kan vare i flere uker og komme tilbake på samme tid år etter år. Hvis du har tilbakevendende eller langvarige plager av rennende nese, er det viktig å ta kontakt med en lege som kan utrede om det er rhinitt som ligger bak. 

Allergisk rhinitt

Rhinitt, eller høysnue, er en betennelse som fører til at det dannes væske i nesen, bihulene og øynene. Allergisk rhinitt kan være sesongbunden eller vedvarende året rundt, og forårsakes som oftest av luftbårne allergener. Den vanligste årsaken til at man får rennende nese på visse tider av året, er allergi mot bjørke- og gresspollen. Plagene forverres under pollenblomstringen, fordi mange allergikere kjenner seg trøtte og slappe i tillegg til de vanlige symptomene. Helårsrhinitt (kronisk rhinitt) forårsakes ofte av allergi mot pelsdyr eller midd. Over 70 prosent av de som rammes av allergisk rhinitt får symptomer både fra nese og øyne. Det er en svært vanlig tilstand - rundt 20 prosent av alle voksne i Norge har allergisk rhinitt.

Hva kan man gjøre med en irritert nese?

  • Unngå allergenene som utløser rennende nese så godt det lar seg gjøre.
  • Unngå tobakksrøyk.
  • Sov med hodet hevet, f.eks. ved å bruke en ekstra pute. Da letter trykket på slimhinnen i nesen slik at symptomene blir lettere.
  • Skyll nesen med vann eller saltvannsoppløsning for å få bort allergener i nesegangen.
  • Prøv reseptfrie antihistamintabletter - de er gjerne effektive mot kortvarige og milde symptomer av allergisk rhinitt.
  • Nesespray med kortison, som hemmer betennelsen i neseslimhinnen, har gjerne god effekt mot tett nese. Det finnes også nesespray som inneholder både antihistamin og kortison, noe som gir en enda mer effektiv symptomlindring av rennende nese.
  • Hvis ingen legemidler hjelper, kan en del allergikere få tilbud om allergivaksinering. Metoden fungerer best for allergikere som er kraftig allergiske mot kun ett stoff.
mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her