AllmennhetHelsepersonell
Tett nese

Tett i nesen, men ikke forkjølet? Det kan være allergi.

Tett nese kan være tungt å slite med - spesielt når symptomene blir langvarige og man er nødt til å puste gjennom munnen ved den minste fysiske anstrengelse. For ikke å snakke om når man skal sove! Det å være tett i nesen blir gjerne forvekslet med å være forkjølet, men hvis du i tillegg til tett nese har gjennomsiktig og tynt snørr som renner og gjentatte nyseanfall, er det stor sjanse for at du har allergisk rhinitt, eller høysnue. Allergisk rhinitt har økt kraftig de siste årene, og 20 prosent av alle nordmenn er nå rammet. De fleste som har høysnue, får også plager med kløende, røde og rennende øyne. 

Selv om du ellers er frisk, skal du ikke ignorere din tette nese. Ved allergi er dette det symptomet som mange ganger har størst innvirkning på livskvaliteten siden man som oftest sover dårligere når man er tett i nesen. Ta kontakt med en lege hvis du er usikker på om du er forkjølet eller allergisk - det er viktig å finne ut av hva som forårsaker din tette nese. En lege kan gjøre en skikkelig allergiutredning og hjelpe deg med å finne en behandling som passer hvis det viser seg at du er allergisk. 

Tett nese jevnlig eller bare iblant?

Hvis det er allergisk rhinitt som er grunnen til din tette nese, har du en betennelse som fører til at nesens slimhinner hovner opp. Allergisk rhinitt kan være sesongbunden eller vedvarende året rundt, og forårsakes av luftbårne allergener. Bjørke- og gresspollen er den vanligste årsaken til sesongbunden nesetetthet. Plagene forverres under pollenblomstringen, siden mange allergikere foruten de vanlige symptomene også lider av unormal trøtthet. Helårsrhinitt (kronisk rhinitt) forårsakes ofte av allergi mot pelsdyr eller midd. Det finnes også ikke-allergisk rhinitt, som utløses av tobakksrøyk, parfyme, temperatursvingninger, sterke dufter, luftforurensning og andre miljøfaktorer. Iblant kan tett nese også skyldes at man har brukt vanlig forkjølelsesnesespray for lenge slik at det får motsatt effekt. Gravide kvinner kan også få langvarig nesetetthet uten å være allergiske. Det skyldes hormonforandringer som gjør at slimhinnen i nesen hovner opp.

Behandling mot tett nese

Hvis du forgjeves har prøvd vanlige avsvellende nesedråper og nesespray mot din tette nese eller har vært tett i flere uker, kan det hende at du har symptomer på allergi. Ta i så tilfelle kontakt med legen din, som kan få gjort en skikkelig allergiundersøkelse. Testene som legen gjør kan vise om din tette nese skyldes ikke-allergisk eller allergisk rhinitt, og i så fall hva du er allergisk mot. Begge tilstandene behandles ved at man forsøker å dempe betennelsen og forhindre kroniske plager:

  • Unngå allergenene som utløser plagene dine så godt det lar seg gjøre.
  • Unngå tobakksrøyk.
  • Sov med hodet hevet, f.eks. ved å bruke en ekstra pute. Da letter trykket på slimhinnen i nesen slik at symptomene blir lettere.
  • Skyll nesen med vann eller saltvannsoppløsning for å bli kvitt allergener i nesegangen.
  • Antihistaminer i tablettform blir gjerne anbefalt mot allergisk rhinitt, men har begrenset effekt på nettopp tett nese. 
  • Nesespray med kortison, som hemmer betennelsen i neseslimhinnen, har gjerne god effekt mot tett nese. Det finnes også nesespray som inneholder både antihistamin og kortison, noe som gir enda mer effektiv symptomlindring av nesetettheten.
  • Ved alvorlige plager kan man over kortere perioder prøve kortisontabletter hvis annen behandling ikke hjelper.
  • Hvis man har særlig alvorlig allergi og ingen legemidler hjelper, kan man få tilbud om en allergivaksinering. Enn så lenge finnes det effektive vaksiner kun for noen få allergener, bl.a. gress, bjørk, burot, katt, bie, veps og midd.
mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her