AllmennhetHelsepersonell
Trøtthet

Trøtthet – vanlig symptom ved allergi

allergisymtom trötthet

Allergi fører lett tankene til høysnue og irriterte øyne, men trøtthet er også et vanlig symptom på allergi. Mens plagene i nesen og øynene ofte inntreffer kun minutter etter at man har kommet i kontakt med allergenet, det vil si det irriterende stoffet, kan trøtthet, hodepine, dotter i ørene og sinnsendringer som svekket hukommelse, konsentrasjonsproblemer og irritasjon komme flere timer senere. Det er lett å forstå at livskvaliteten reduseres av at man konstant er trøtt, men heldigvis finnes det hjelp å få. 

Sesongbunden trøtthet på grunn av allergi

Hvis du er trøttere enn vanlig visse tider på året, f.eks. på våren og sommeren, kan det hende at du har pollenallergi. Som oftest har man i så fall også andre vanlige allergisymptomer, f.eks. rennende nese og tett nese, nysing, kløende, røde og hovne øyne samt kløe i hals og nese. 

I Norge er det mest vanlig at man er allergisk mot gress- eller bjørkepollen, men pollen fra burot, som er en vanlig urteplante, og andre planter kan også gi problemer. Omtrent en femtedel av alle tenåringer og voksne får plager av pollen i løpet av våren og sommeren, og mange er preget av allergien sin gjennom hele pollensesongen fra mars til august.

Allergi året rundt

En del kjenner trøtthet på grunn av allergien sin hele året. Dette kalles for helårsallergi eller kronisk allergi, og kan være vanskeligere å diagnostisere. Hundeallergi, katteallergi og middallergi er noen typer kronisk allergi.

Både sesongbunden og kronisk allergi behandles først med medisiner man kan kjøpe på apoteket. For mildere sesongbunden allergi anbefaler leger først å prøve reseptfrie antihistamintabletter. For mer alvorlige eller langvarige plager kan nesespray med kortisonlignende legemidler være et alternativ. For sterkere effekt kan både antihistamintabletter og nesespray kombineres.

Du må ikke gi opp hvis du fortsatt ikke blir fri for plager. Legen din kan skrive ut sterkere reseptbelagte legemidler og hjelpe deg å finne frem til en behandling som passer best for deg. I enkelte tilfeller av alvorlig allergi kan det bli aktuelt med allergivaksinering, der allergenet gjentatte ganger blir injisert i større og større doser for at kroppen gradvis skal venne seg til stoffet man reagerer på. En slik behandling tar som oftest 3-5 år.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her