AllmennhetHelsepersonell
Allergisjokk

Anafylaksi – når kroppen overreagerer

Pappa och son med anafylaxi

Anafylaksi - eller såkalt anafylaktisk sjokk - oppstår når kroppens immunforsvar "overreagerer" på et stoff, for eksempel et næringsmiddel. Man kan si at det oppstår et allergisk sjokk som kan være både uforutsigbart og livstruende. Hvem som helst kan rammes, uansett kjønn, alder eller geografisk lokalisering. 

Personer med risiko for å bli rammet av et anafylaktisk sjokk bør alltid med seg en adrenalinpenn ettersom de vil ha behov for akutt behandling. 

Hva utløser et anafylaktisk sjokk (anafylaksi)?

En del stoffer er mer sannsynlige til å kunne utløse anafylaksi:

  • Næringsmidler som peanøtter, nøtter, skalldyr, egg, melk, sesamfrø
  • Insektstikk/-bitt
  • Flass av katt, hamster eller hest 
  • Naturgummilateks
  • Enkelte legemidler, f.eks. antibiotika
  • Mosjon kan i visse tilfeller utløse anafylaksi

Kan anafylaksi forebygges?

Hvis man har hatt et anafylaktisk sjokk, bør man utredes for å finne ut av hva det er man reagerer på. Om det viser seg å være en matallergi, må man være ekstra årvåken omkring hva man spiser. 

Har man barn som har risiko for å få anafylaktisk sjokk, må man ha et tett samarbeid med helsestasjon, barnehage og skole. Man bør med jevne mellomrom være innstilt på å minne omgivelsene på hva barnet ikke tåler. 

Se også epipen.no

Mer om anafylaksi / allergisjokk

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook