AllmennhetHelsepersonell
Årsaker

Vanlige årsaker til anafylaksi

Hva er det som utløser anafylaksi, skalldyr?

Vanlige årsaker til anafylaksi kan være visse næringsmidler, matvarer, medisiner eller naturgummilateks. Noen ganger er det helt åpenbart hva man ikke tåler, mens det andre ganger kan være vanskelig å identifisere allergenet. Her er noen eksempler på hva som kan forårsake et anafylaktisk sjokk: 

Næringsmidler/matvarer

Hos barn er egg, kumelk, peanøtter, nøtter, fisk, hvete og soya de vanligste matvarene som kan utløse anafylaktiske reaksjoner. Barn vokser ofte av seg allergier mot melk, soya og egg, men ikke peanøtter, nøtter, skalldyr og fisk. 

Hos tenåringer og voksne er nøtter, fisk og skalldyr de vanligste utløsende faktorene. Frukt og grønnsaker samt en del krydder og tilsetningsstoffer kan også forårsake anafylaksi. 

Hos ekstremt følsomme personer kan anafylaksi til og med oppstå om de kysser noen som har spist en matvare de reagerer mot. 

Medisiner

Penicillin er den vanligste legemiddelgruppen som forårsaker anafylaksi. Det er omtrent dobbelt så vanlig at det inntreffer ved intramuskulær eller intravenøs behandling sammenlignet med om man behandles med tabletter. 

Andre legemidler som ofte forbindes med allergiske reaksjoner:

  • Aspirin
  • Legemidler mot malaria
  • Beroligende sovemidler
  • Smertestillende
  • Antipsykotika
  • Antihypertensiv behandling

Naturlateks

Syntetisk lateks ser ut til å være mindre allergifremkallende enn naturlateks. Naturgummilateks er vanlig i engangshansker, ballonger, badeleker, belter, kondomer, gummistrikk, viskelær, sportsutrustning, medisinske produkter, hansker og en del sko.

Mer om anafylaksi;

Referanser;

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook