AllmennhetHelsepersonell
Årsaker

Vanlige årsaker til anafylaktisk sjokk

Vanlige årsaker til anafylaktisk sjokk er visse næringsmidler eller matvarer, medisiner eller naturgummilateks. Noen ganger er det helt åpenbart hva man ikke tåler, mens det andre ganger kan være vanskelig å identifisere allergenet. Her er noen eksempler på hva som kan forårsake et anafylaktisk sjokk: 

Næringsmidler/matvarer

Hos barn er egg, kumelk, peanøtter, nøtter, fisk, hvete og soya de vanligste matvarene som kan utløse anafylaktiske reaksjoner. Barn vokser ofte av seg allergier mot melk, soya og egg, men ikke peanøtter, nøtter, skalldyr og fisk. 

Hos tenåringer og voksne er nøtter, fisk og skalldyr de vanligste utløsende faktorene. Frukt og grønnsaker samt en del krydder og tilsetningsstoffer kan også forårsake anafylaksi. 

Hos ekstremt følsomme personer kan anafylaksi til og med oppstå om de kysser noen som har spist en matvare de reagerer mot. 

Medisiner

Penicillin er den vanligste legemiddelgruppen som forårsaker anafylaksi. Det er omtrent dobbelt så vanlig at det inntreffer ved intramuskulær eller intravenøs behandling sammenlignet med om man behandles med tabletter. 

Andre legemidler som ofte forbindes med allergiske reaksjoner:

  • Aspirin
  • Legemidler mot malaria
  • Beroligende sovemidler
  • Smertestillende
  • Antipsykotika
  • Antihypertensiv behandling

Naturlateks

Syntetisk lateks ser ut til å være mindre allergifremkallende enn naturlateks. Naturgummilateks er vanlig i engangshansker, ballonger, badeleker, belter, kondomer, gummistrikk, viskelær, sportsutrustning, medisinske produkter, hansker og en del sko.