AllmennhetHelsepersonell
Diagnose

Diagnose er viktig ved anafylaktisk sjokk

Hvordan får man en diagnose for anafylaksi

En person med anafylaktisk sjokk skal legges inn på sykehus for behandling og observasjon. Når pasienten regnes som stabil, henvises personen til en allergiklinikk. Der kan legen bekrefte diagnosen anafylaksi og ta blodprøver for å finne ut av hva det var som utløste reaksjonen. Det er viktig å finne årsaken for å kunne unngå ytterligere reaksjoner. 

Anafylaksi diagnostiseres ved å se på symptomene som har forekommet, tidspunkt for debut og sykdomshistorie. Enkelte ganger forblir årsaken ukjent. 

Test for anafylaksi

En måte å stille diagnose på, er å ta en blodprøve som måler tryptase. Tryptase er et protein som frigjøres i kroppen ved anafylaksi. Finner man tryptase i blodet, kan man altså bekrefte anafylaksi. 

Prikktest

Man kan ta en prikktest for å undersøke hva det var som utløste den anafylaktiske reaksjonen. En dråpe allergen legges da på huden og trykkes forsiktig inn i huden med en steril nål. Det samme gjøres med histamin og saltvannsløsning. Da kan svaret på det mistenkte allergenet sammenlignes med et sterkt allergifremkallende (histamin) og et ikke-allergifremkallende (saltvannsløsning) stoff. 

RAST-test

En RAST-test (radioallergosorbent test) er en blodprøve for å teste immunreaksjoner. Denne testen kan vise hvilket stoff det er kroppen reagerer mot.

Mer om anafylaksi;

Referanser;

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook