AllmennhetHelsepersonell
Risikofaktorer

Risikofaktorer ved anafylaktisk sjokk

Jordnötter en riskfaktor vid anafylaxi

Anafylaksi - såkalt anafylaktisk sjokk - oppstår når kroppens immunforsvar "overreagerer". Denne overreaksjonen kan være både uforutsigbar og livstruende. Når eksempelvis nøtter ikke er tillatt på fly, kan det skyldes risikoen for anafylaksi. Det kan ofte være nok at nøtter finnes i nærheten for at en person med nøtteallergi skal bli syk. Hvem som helst kan bli rammet av denne lidelsen, uansett kjønn, alder eller geografisk lokalisering. 

Det finnes noen risikofaktorer som kan være lurt å kjenne til:

  • Tidligere anafylaktisk reaksjon, også milde reaksjoner, øker risikoen for å bli rammet igjen. Det neste anafylaktiske sjokket kan være mer alvorlig enn det første.
  • Historikk av allergier, eksem eller astma.
  • Anafylaksi i slekten. Personer med slektninger som har opplevd anafylaksi, har større risiko for selv å bli rammet.