AllmennhetHelsepersonell
Symptomer

Symptomer ved anafylaktisk sjokk

bi på prästkrage, ett stick kan utlösa anafylaxi

Anafylaktisk sjokk er en akutt allergisk tilstand som kan være livstruende. Anafylaktisk sjokk inntreffer når kroppens immunforsvar blir overfølsomt og overreagerer på et stoff (allergen). Hele kroppen kan bli påvirket, vanligvis i løpet av noen minutter, men reaksjonen kan også komme flere timer senere. Et anafylaktisk eller allergisk sjokk når ofte toppen i løpet av 5-30 minutter, men det kan i sjeldne tilfeller pågå i flere dager. 

Den som rammes av anafylaktisk sjokk, utvikler hurtig pusteproblemer og/eller sirkulasjonssvikt. Ofte forekommer det forandringer i huden og slimhinnene med kraftig rødhet og kløe i halsen. 

Ulike symptomer ved ulike tilfeller

De vanligste symptomene er utslett og hevelser i huden. En og samme person kan derimot oppleve ulike symptomer ved ulike anafylaktiske reaksjoner. 

Hud:

Kløe, rødhet, hudutslett og hevelser

Øyne:

Kløe, tårer, rødhet og/eller hevelser rundt øynene

Ører, nese og munn:

Nysing, rennende nese, tett nese, kløe i lepper, tunge og gane, hevelser i lepper og tunge, kløende følelse i ørene, metallisk smak i munnen

Lunger og hals:

Pusteproblemer og/eller problemer med å svelge, trykk over brystet, hoste, hvesende pust eller andre lyder av anstrengt pust, økt slimproduksjon, hevelser i svelget, kløe, heshet, forandringer i stemmen, følelse av kvelning

Hjerte og sirkulasjon:

Svimmelhet, svakhet, besvimelse, hurtig, langsom eller uregelmessig hjertefrekvens, brystsmerte, lavt blodtrykk

Mage og tarm:

Kvalme, oppkast, magekramper, diaré

Nervesystemet:

Angst, forvirring

Øvrig:

Smerte i nedre rygg, urininkontinens, følelse av nærstående undergang

Alle disse symptomene kommer ikke nødvendigvis til å forekomme i løpet av et anafylaktisk sjokk. Men det er viktig at man lærer seg å kjenne igjen faresignalene når et anafylaktisk sjokk er på gang, slik at behandling kan settes inn så raskt som mulig. Det er også viktig å fortelle omgivelsene om risikoen for anafylaktisk sjokk slik at de forstår alvoret.

Mer om anafylaksi / allergisjokk

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook