AllmennhetHelsepersonell
Behandling

Hvordan behandles allergi?

Läkare och patient

Ingen vil være allergisk - uansett om det er pelsdyr, pollen eller noe annet man ikke tåler. Men heldigvis finnes det i dag effektiv behandling mot allergi. En del får tilstrekkelig hjelp av de reseptfrie allergimedisinene som kan kjøpes i apotek. Men mange får ikke tilfredsstillende lindring av symptomene med reseptfrie medisiner, og da er det på tide å bestille time hos en lege som kan skrive ut mer effektive allergimedisiner. 

Det finnes en rekke medisiner som kan benyttes ved pollenallergi. Behandling kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter, inhalasjonsmedisiner eller sprøyter. Legen din vil hjelpe deg med å finne de medisinene som passer deg best. Det er viktig å vite at allergimedisiner virker forebyggende. De må brukes regelmessig hver dag gjennom hele sesongen selv om symptomene blir borte enkelte dager med lav pollenspredning.       

Allergimedisin helbreder deg ikke, men reduserer plagene dine. Målet med behandlingen er at du skal ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner. Det finnes flere forskjellige typer medikamenter og behandlingsprinsipper mot allergi.  

Allergimedisiner

Reseptfritt

Antihistamin 

Antihistamintabletter er gjerne den første medisinen man tester hvis allergien er mild og midlertidig. I forbindelse med den allergiske reaksjonen, frigjøres histamin fra ulike celler i slimhinnene i nese, svelg og øyne. Histaminet er hovedansvarlig for den akutte allergiske reaksjonen. Antihistaminer søker å blokkere histamineffekten og motvirker således effektivt rennende nese, kløe og nysing, samt plager i øyne og svelg. Mange opplever imidlertid at de har liten effekt på nesetetthet. Disse medikamentene kan man også få på resept.

Kortison

Nesespray med kortison (glukokortikoider) kan hjelpe mot allergi. Kortisonet demper betennelsen som oppstår som følge av allergien og har god effekt på hovedsakelig tett nese og rennende nese. En ulempe med kortison er at det tar tid inntil effekten blir merkbar, noe som kan oppleves som frustrerende når symptomene er på sitt verste. Kortison er dog viktig å benytte regelmessig for å få best effekt. Ved milde plager kan man kjøpe kortisonnesespray reseptfritt på apoteket, men man kan også få det på resept. Hvis man fortsatt har plager til tross for behandling eller ved mer langvarige plager, kan legen foreskrive mer effektiv behandling. 

Reseptbelagt

Nesespray med antihistamin og kortison

Det er ikke uvanlig at kun kortison eller kun antihistamin gir begrenset effekt hvis man har moderate til alvrolige symptomer. En lege kan skrive ut nesespray som inneholder både antihistamin og kortison. Behandlingen demper symptomene som forårsakes av histaminet, samtidig som den også behandler symptomene som forårsakes av betennelsesreaksjonen ved allergi. Dette innebærer at man får god effekt mot kløe i nesen, nysing, rennende nese, tett nese samt røde, rennende og kløende øyne. Antihistaminet i nesesprayen bidrar dessuten til en rask effekt.

Kortisontabletter

Ved alvorlige symptomer kan kortison også gis i tablettform over kortere perioder. Kortisontabletter demper betennelsen i kroppen, har god effekt på tett nese og reduserer også rennende nese og nysing. Ettersom kortisontabletter påvirker hele kroppen, er lokal behandling med nesespray å foretrekke. Men hvis annen behandling ikke er tilstrekkelig, kan man ta kortisontabletter over en kortere periode for å få mer effektiv hjelp. 

Allergivaksinasjon (hyposensibilisering)

Allergivaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi der en ikke har tilfredsstillende nytte av vanlig medikamentell behandling. Behandlingen kalles også hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi. Før behandlingsstart må en gjennom grundige undersøkelser, allergitest og lungefunksjonsvurdering hos spesialist. 

Allergivaksinasjon går ut på å endre kroppens immunologiske reaksjonsmønster slik at en utvikler toleranse mot allergenene. Dette oppnås ved at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på, sprøytes inn under huden eller tas som tabletter. Dosene skal i utgangspunktet være så lave at de ikke utløser allergireaksjon.     

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_video

Nesten alle gjør feil!

Ikke gjør feilen alle andre gjør. Det å bruke nesespray riktig er faktisk ikke lett. Se denne korte filmen der vi forklarer deg hvordan du skal bruke allergispray riktig.

Hvordan bruke nesespray?