AllmennhetHelsepersonell
Allergimedisin – reseptfritt eller reseptbelagt

Allergimedisin hjelper mot symptomene

Det finnes mange reseptfrie og reseptbelagte allergimedisiner som kan hjelpe deg med å bli kvitt symptomene. Det finnes altså ingen grunn til å akseptere at du får nyseanfall og rennende nese hver vår når trærne blomstrer eller at øynene klør og hovner opp når du treffer venner som har husdyr. Hvis du tror at du må leve med allergiske symptomer, er det på tide å tenke nytt!

Hvilken type allergimedisin som passer best for deg, kommer an på hva du er allergisk mot, hvilke symptomer du har, hvor sensitiv du er og hvor ofte du utsettes for det du ikke tåler. Iblant må man prøve seg frem før man finner noe som hjelper. Det er også vanlig å kombinere ulike typer allergimedisiner for å få bukt med ulike typer symptomer. 

Reseptfrie allergimedisiner

Hvis du tror du er allergisk mot f.eks. pollen, kan du først prøve å medisinere deg selv med reseptfrie legemidler. Her er noen av de vanligste allergimedisinene du kan finne på apoteket:

Antihistamintabletter

Allergitabletter med antihistamin er ofte det første legemiddelet man tester mot milde og kortvarige allergiske plager. De kan brukes mot pollen-, pelsdyr-, midd- og kuldeallergi, og i visse tilfeller også matallergi. Antihistamintabletter fungerer bra mot nysing, rennende nese og kløe i nesen, samt milde øyeplager. Derimot har de dårlig effekt på tett nese.

Nesespray

Hvis dine allergiske plager setter seg i nesen, finnes det mange ulike typer reseptfrie nesesprayer å velge mellom. Noen inneholder antihistaminer som er hurtigvirkende og hemmer kroppens allergiske reaksjon. I motsetning til antihistamintabletter, er nesespray med antihistamin også effektiv mot tett nese. Det finnes i tillegg nesespray med kromoner. De hindrer visse celler i nesens slimhinne å frigi histamin og andre betennelsesfremkallende stoffer, men er ikke like effektive mot nesesymptomer som antihistaminer. Ved langvarige plager kan man ha behov for nesespray med kortison, som demper betennelsen i nesen og hindrer den fra å spre seg.

Øyedråper

Hvis dine plager kommer fra øynene, kan du behandle med reseptfrie øyedråper. Akkurat som med nesespray, finnes de med antihistaminer eller kromoner. Antihistaminene virker i løpet av 15 minutter. 

Reseptbelagte allergimedisiner

Hvis du fortsatt har plager etter å ha medisinert deg selv med reseptfrie allergilegemidler, må du ta kontakt med lege. Fortell om symptomene dine og hvilke medisiner du allerede har tatt, slik at du kan få prøve noe mer effektivt. Hvis du er usikker på hva du er allergisk mot, er det mulig at du først må gjøre en allergiutredning for å få riktig behandling. Hvis du har astma i tillegg til allergi, må du også ta spesiell astmamedisin.

Legen kan skrive ut legemidler som bare finnes på resept. Ett eksempel er nesespray som inneholder en kombinasjon av antihistamin og kortison.

Hvis du benytter allergitabletter, øyedråper og nesespray regelmessig, men fortsatt ikke blir kvitt symptomene, kan du bli behandlet med allergivaksinering. Allergivaksinasjon går ut på å endre kroppens immunologiske reaksjonsmønster slik at en utvikler toleranse mot allergenene. Dette oppnås ved at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på, sprøytes inn under huden eller tas som tabletter. Dosene skal i utgangspunktet være så lave at de ikke utløser allergireaksjon.     

Du kan lese mer om nesespray med antihistamin og kortison her, hvis du arbeider innen helsevesenet.

Når skal jeg søke hjelp?

Ta kontakt med lege hvis du ikke blir fri for symptomer. Det betyr at allergien din ikke behandles riktig og at du har behov for å prøve noe annet. Det er også viktig å søke hjelp hvis du får astmalignende symptomer, hvis du har plager av allergien hele året, hvis du bare har plager med det ene neseboret eller øyet eller hvis du får luftrørsplager når du trener. Små barn som plages av pollen bør også undersøkes av lege. Du skal ikke være redd for å stå på - husk at din livskvalitet ikke skal påvirkes negativt av allergien din.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook