AllmennhetHelsepersonell
Allergitabletter

Allergitabletter

Høysnue og kløe i øynene er aldri morsomt å få, men heldigvis finnes det reseptfrie allergitabletter som kan hjelpe mot milde allergiske plager. Det aktive stoffet i de fleste allergitabletter er antihistamin, og de brukes for å behandle mange ulike typer milde allergier, blant annet mot pollen, pelsdyr og midd.

Antihistamintabletter har vanligvis bra effekt på milde og kortvarige plager. De lindrer rennende nese, nysing, kløe i nesen og plager i øynene, men fungerer dårligere mot tett nese. Du kan forsøke å behandle med reseptfrie medisiner i to uker, men hvis dette ikke hjelper deg å bli kvitt symptomene, må du kontakte lege. Det kan hende at du behøver andre tabletter eller en annen type medisin, for eksempel nesespray med kortison og antihistamin. Tenk på at du skal være helt fri for symptomer for at din allergi skal være riktig behandlet. 

Hvordan fungerer antihistamintabletter?

Når allergener (irriterende stoffer) fra for eksempel pollen og pelsdyr virvler omkring i luften, kan de feste seg til kroppens slimhinner i øynene, nesen og lungene. Hos en person som er allergisk, overreagerer immunforsvaret på allergenet, og spesielle mastceller frigir da histamin og andre stoffer. Når histaminet frigjøres, øker blodvæskens evne til å trenge ut i blodkarene, og det er det som gjør at nesen hovner opp og blir tett. Histaminet stimulerer også visse slimproduserende kjertler i blant annet nesen, hvilket medfører at nesen renner. Det fører også til at man får nyseanfall og får i nese og øyne. Iblant klør det også i munnen og svelget. 

Antihistamintablettene blokkerer effekten av histaminet som frigjøres ved den allergiske reaksjonen og lindrer derfor symptomene. Og de hjelper raskt - vanligvis innen en time. Visse eldre antihistamintabletter kan forårsake trøtthet og skal derfor helst tas på kvelden. Med nyere medisiner er det derimot uvanlig at man blir trøtt.

Når allergitablettene ikke hjelper

For de fleste allergikere er det ikke nok å ta reseptfrie allergitabletter for å bli helt bra. Kontakt i så fall legen din slik at du kan få gjort en skikkelig allergiutredning. Vanligvis bruker man da å kombinere antihistaminet med kortison for å behandle den underliggende betennelsen som forårsakes av allergien. Kortisonet demper betennelsen i neseslimhinnen og hindrer den fra å spre seg, mens antihistaminet motvirker den allergiske reaksjonen. Fordelen med et kombinasjonspreparat er at det både virker raskt - innen 30 minutter - og er effektivt mot alle vanlige allergisymptomer, til og med tett nese. Nesespray som kombinerer kortison og antihistamin kan skrives ut av lege hvis reseptfrie legemidler ikke har hjulpet deg å bli kvitt allergiplagene. 

Det er viktig at du ikke gir deg før du er helt fri for plager! Allergisk snue som ikke behandles ordentlig, kan nemlig på sikt føre til astma og kroniske skader på luftrøret.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook