AllmennhetHelsepersonell
Allergivaksinasjon

Allergivaksinasjon

Allergivaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi der en ikke har tilfredsstillende nytte av vanlig medikamentell behandling. Behandlingen kalles også hyposensibilisering eller spesifikk immunterapi. Før behandlingsstart må en gjennom grundige undersøkelser, allergitest og lungefunksjonsvurdering hos spesialist. 

Allergivaksinasjon går ut på å endre kroppens immunologiske reaksjonsmønster slik at en utvikler toleranse mot allergenene. Dette oppnås ved at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på, sprøytes inn under huden eller tas som tabletter. Dosene skal i utgangspunktet være så lave at de ikke utløser allergireaksjon.     

Ved allergivaksinasjon med sprøyter har man en oppdoseringsperiode på syv til åtte uker, der pasientene får ukentlige injeksjoner med økende allergendoser opp til den høyeste dosen som tåles. Denne vedlikeholdsdosen gis så hver åttende uke i tre til fem år.

Pollen

Vaksinasjon kan være effektivt ved pollenallergi, først og fremst mot bjørk og gress. Den beste tiden å starte en pollenvaksinasjon er om høsten, etter at pollensesongen er over. Da er det lettere å unngå bivirkninger fra behandlingen. 

Gresspollenallergikere kan ta allergivaksinasjon med tabletter. Som oftest starter vaksinasjonen noen måneder før pollensesongen, og deretter må tablettene tas hver dag i tre år.

Pelsdyr

For å få en vaksinasjon mot pelsdyrallergi, må man ha sterke plager, f.eks. hvis man blir allergisk bare av å være i samme rom som en dyreeier. Du kan altså ikke vaksinere deg for at du selv skal kunne skaffe deg hund eller katt. For katte- og hesteallergikere kan vaksinering være til hjelp - er du derimot hundeallergiker, er sjansene for å lykkes med en vaksinering betydelig dårligere.

Bie, veps og midd

Hvis du er allergisk mot husstøvmidd eller bie- og vepsestikk, kan du bli bedre etter en vaksinasjon. For bie- og vepsestikk finnes ingen øvre aldersgrense for vaksinering.

Finnes det noen risikoer med vaksinering?

For å unngå bivirkninger, er det viktig at man er frisk og ikke har allergiske plager den dagen vaksineringen gjøres. Man kan oppleve kløe på huden der sprøyten er satt og kjenne seg trøttere enn vanlig. I enkelte tilfeller kan det bli en allergisk reaksjon, og derfor blir de første injeksjonene gitt på sykehuset. Gresspollenallergikere som vaksineres med tabletter kan i starten få kløe og hevelse i munnen, men det går vanligvis over når behandlingen har pågått noen uker.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook