AllmennhetHelsepersonell
Histamin og antihistamin

Antihistamin

Hvis du er allergisk, er det stor sjanse for at dine medisiner inneholder antihistamin. Stoffet finnes både i tabletter, nesespray og øyedråper, og er ofte det legemiddelet som først testes ut ved milde og kortvarige allergiske plager. Antihistamin kan også kombineres med andre typer legemidler for å få bedre effekt. Antihistamin kan hjelpe mot mange typer allergi, blant annet pollen, pelsdyr, midd, kulde, mugg og visse matvarer.

Antihistamintabletter finnes både reseptfritt på apoteket og i legemidler som skrives ut av lege. Det kan benyttes av både barn og voksne. Selv om antihistamintabletter vanligvis er effektive mot allergi, er det ikke sikkert at de hjelper mot alle dine symptomer. For at du skal bli kvitt plagene, kan det hende at du må ta flere ulike legemidler eller et kombinasjonspreparat der antihistamin er en av den aktive substansen. Ikke gi opp hvis du ikke blir symptomfri med en gang - spør legen din om mer effektiv behandling hvis din nåværende medisin ikke hjelper!

Hvordan fungerer histamin og antihistamin?

Histamin er en signalsubstans som finnes naturlig i kroppen og blant annet påvirker immunforsvaret. Når kroppen kommer i kontakt med et stoff den ikke tåler, for eksempel når pollen virvler omkring i luften og setter seg fast i nesens og øyets slimhinner, frigjøres histamin fra spesielle mastceller eller "allergiceller" i slimhinnene. Histaminet gjør at blodkarene utvider seg og slimhinnen hovner opp. Øynene begynner å renne og klø og nesen renner og klør. Histaminet kan også føre til at man får elveblest eller at luftveiene trekker seg sammen, noe som også kan føre til astmasymptomer. 

Antihistaminet blokkerer effekten av histaminet, og demper på den måten den allergiske reaksjonen. Histaminet frigjøres tidlig i den allergiske reaksjonen, og blokkering av histaminet ved hjelp av antihistamin fører til at man raskt kjenner seg bedre - innen en time med tabletter og innen 15 minutter med nesespray og øyedråper.

Fordeler og ulemper med antihistamin

Antihistamintabletter kan alene være nok ved lettere allergiplager, men ved litt mer kompliserte symptomer har man ofte behov for noe annet. Antihistaminer har ofte bra effekt mot rennende nese, nysing og kløe i nesen, men effekten er ikke like bra mot tett nese. 

Selv om antihistamin lindrer allergiplagene raskt, bremser de ikke selve betennelsen i slimhinnen. Derfor er det vanlig å kombinere antihistamin med kortison som demper betennelsen. Man kan enten gjøre dette ved å ta flere ulike medisiner (f.eks. antihistamintabletter + kortisonnesespray) eller en nesespray som kombinerer antihistamin og kortison i ett og samme legemiddel. Fordelen med dette er at man får virkning på to fronter og at effekten kommer raskt, gjerne innen 15 minutter.

Bivirkninger av antihistaminer

Antihistaminer har få bivirkninger, men eldre tabletter kan iblant forårsake trøtthet, døsighet og hodepine. Nesespray og øyedråper med antihistamin kan iblant irritere slimhinnene når man tar medisinen, men ellers er det uvanlig med bivirkninger blant nyere antihistaminlegemidler. De fleste anses å være sikre både når man er gravid og når man ammer. 

Hvis du får bivirkninger eller ikke blir fri for plager når du tar antihistaminer, er det viktig at du snakker med legen om andre alternativer. Alle reagerer ulikt på ulike medisiner, og selv om du ikke blir bra av en type medisin, er det sannsynlig at du vil få hjelp av en annen. 

Histamin i mat

Histamin finnes også i visse matvarer, og kan forårsake matforgiftning hos så vel allergikere som ikke-allergiske personer. Det kalles histaminintoleranse, og kommer av at kroppen ikke kan bryte ned store mengder histamin. Selv om dette kan ramme alle, er visse allergikere og astmatikere mer følsomme for histamin i mat enn andre. 

Mat som inneholder mye histamin er blant annet vin, blåmuggost, surmelkprodukter, fiskeolje, makrell, sardiner, tunfisk, soyasauser, lagrede kjøttprodukter og fermenterte grønnsaker. Generelt sett kan man si at jo lenger maten er blitt lagret, desto mer histamin inneholder den. Ofte kreves det at man spiser mer enn ett næringsmiddel med høyt histamininnhold for at det skal bli en reaksjon. Man kan da få symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter, diaré, forstoppelse, elveblest, rødhet og hodepine. I verste fall kan det føre til symptomer som ligner allergisk sjokk, eller anafylaksi, men det er svært uvanlig. Hvis man er histaminintolerant, skal man unngå å spise næringsmidler med mye histamin og kan behandle med antihistamintabletter etter behov.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook