AllmennhetHelsepersonell
Nesespray mot allergi

Tett og rennende nese på grunn av allergi? Da kan nesespray hjelpe

Hvis nesen kjennes tett eller renner på grunn av allergi, kan nesespray redusere symptomene. Det finnes flere ulike typer nesespray. Noen nesesprayer er reseptfrie og kan kjøpes på apoteket. De hjelper hvis symptomene er midlertidige og milde. Men ved mer alvorlige symptomer er det i mange tilfeller ikke nok med en reseptfri nesespray, og da er det viktig at du tar kontakt med legen din for å få et mer effektivt legemiddel. Det er viktig at du forteller legen hvordan symptomene påvirker deg, samt hva du har prøvd av medisiner hittil og hvordan de har fungert. Målet er at du skal bli symptomfri slik at allergien ikke går ut over livskvaliteten.

Ulike typer nesespray

Antihistamin

Når man er allergisk, overreagerer immunforsvaret ved å frigi histamin og andre stoffer når man kommer i kontakt med eksempelvis pollen eller pelsdyr. Antihistaminer blokkerer effekten av histaminet, slik at den allergiske reaksjonen hemmes. Nesespray med antihistamin er hurtigvirkende og fungerer bra for kortvarige og milde plager, og har først og fremst effekt på symptomer som nysing, kløe i nesen og rennende nese. Derimot er effekten på tett nese ikke like bra. Det finnes flere reseptfrie nesesprayer med antihistamin til salgs på apoteket, men de kan også fås på resept. Antihistamin finnes også som øyedråper og tabletter. 

Reseptfri antihistaminnesespray hjelper derimot ikke alle. Da kan en nesespray som kombinerer antihistamin og kortison være et alternativ. En slik spray hemmer ikke bare den histaminutløste allergiske reaksjonen, men motvirker også selve betennelsen i nesen. Nesespray med antihistamin og kortison kan skrives ut av lege, og er effektiv mot tett nese, rennende nese, nysing, kløe i nesen samt røde, rennende og kløende øyne.

Kromoner

Nesespray med kromoner kan benyttes mot milde og kortvarige plager i nesen. Man vet ikke helt hvordan kromoner fungerer, men sannsynligvis hindrer de visse celler i nesens slimhinne å frigi histaminer og andre betennelsesfremkallende stoffer slik at den allergiske reaksjonen lindres. Det tar noen dager før kromonene får full effekt, så det er viktig å starte behandlingen tidlig. Stoffet finnes også i form av øyedråper.

Kortison

Kortisonnesespray demper hevelsen i neseslimhinnen, noe som medfører at først og fremst tettheten i nesen reduseres. Det hindrer også betennelsen i neseslimhinnen fra å spre seg. Det kan ta et par dager, iblant flere uker, før kortisonnesesprayen får full effekt. Hvis man er pollenallergiker må man derfor starte behandlingen allerede noen uker før trærne blomstrer for å få best effekt, noe som iblant er vanskelig å huske på. 

Hvis du har mer plagsomme symptomer, er det ikke sikkert at en reseptfri nesespray er nok. I så fall kan du snakke med legen din om å få en mer effektiv behandling. Det finnes blant annet en reseptbelagt nesespray som inneholder både antihistamin og kortison. En fordel med kombinasjonsnesesprayen er, foruten effektiv symptomlindring, at den virker i løpet av 30 minutter - altså betydelig hurtigere enn en nesespray som kun inneholder kortison. 

 

Spray riktig

Last ned instruksjoner for sprayteknikk! 

Avhengig av nesespray?

Hvis du vet at din snue og tette nese skyldes allergi, skal du unngå å bruke vanlig forkjølelsesnesespray. Disse sprayene reduserer hevelsen i nesen ved å trekke sammen blodkarene, men de har ingen effekt på selve allergien. Bruker man dem for lenge, kan nesen dessuten miste evnen til selv å trekke sammen blodkarene, noe som da får motsatt effekt. Det kan føre til en vond sirkel som gjør at man blir avhengig av nesespray. Hvis du lenge har gått med symptomer og er usikker på om du er allergisk eller om det er noe annet som forårsaker plagene, skal du kontakte legen for en utredning. 

Uansett hva det er som forårsaker snuen din, kan det være verdt å prøve en neseskylling med en enkel saltvannsoppløsning i tillegg til annen behandling. Når man skyller nesen, spyles pollen, bakterier og andre irriterende stoffer ut, og mange opplever at plagene lindres. Neseskylling erstatter dog ikke annen behandling, men kan i stedet ses på som et tillegg for å øke sjansen for at man blir så bra som mulig. 

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook