AllmennhetHelsepersonell
Slik demper du «juleallergien» med god mat
  • © Foto: Berre Studio

Slik demper du «juleallergien» med god mat

Ikke alle fryder seg over bugnende julestjerner, duftlys og friske juletrær. For noen er adventstid og julefeiring synonymt med både rennende øyne, nesetetthet, snue og tung pust. Her får du ti gode råd du kan følge dersom plagsomme allergisymptomer legger en demper på julekosen.

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden, er om lag 660 000 nordmenn plaget av det man kan kalle «juleallergi».

Det er flere ulike irritanter som kan utløse de julerelaterte allergisymptomene. Både juledekorasjoner, røkelse, krydder, parfyme og juletrær kan inneholde allergener. Men undersøkelsen viser at det særlig er juleplanter som skaper utfordringer. Hele 45 prosent av de som får allergilignende symptomer i julesesongen reagerer nettopp på planter som julestjerne, juleglede og svibler. Mange oppgir også at juletrær og røkelse utløser allergisymptomer, tett etterfulgt av støv fra julepynt, lukt fra stearinlys og os fra peisen.

Det finnes imidlertid råd utover medisiner og unngåelse av alt som kan utløse symptomer. Selv om både genetisk sårbarhet og miljøfaktorer spiller inn, viser undersøkelser at dårlige matvalg preger tarmbakteriefloraen vår. En svekket bakterieflora kan i neste rekke bety et dårligere programmert immunforsvar og økt sårbarhet for astma og allergi. Med bedre matvalg gjennom adventstiden og julefeiringen kan altså symptomene lindres.

Her er ti byttetriks som gjør julematen mer allergivennlig:

1. Bytt ut søtsaker som inneholder sukker og tilsetningsstoffer med litt ren, økologisk sjokolade, og la alltid søtt få følge av oppskåret frukt. Server heller noen få kjeks på et lite fat, fremfor å la det bugne. Ha fokus på stemning og matkos.

2. Bak kaker og kjeks av økologisk spelt i stedet for siktet hvetemel og søt baksten med tarmvennlige (prebiotiske), uraffinerte søtstoffer som honning eller kokosblomstsukker. Lag konfekt søtet med dadler. Litt fruktsalat med gresk yoghurt og hakkede nøtter er også en god dessert.

3. Bytt ut riskrem av hvit ris med byggrynskrem av hele byggryn, og bruk heller kokosblomstsukker og litt vaniljeekstrakt fremfor sukker i kremen. Rød saus kan du lage av frosne bær og litt eplejuice i blender.  

4. La drikken til maten være fermentert i form av øko-rødvin, surøl, vannkefir eller kombucha. Kullsyrevann med smak av sitron, lime og urter er også mer spennende enn vanlig vann. Tarmbakteriefloraen takker heller ikke nei til en urteakevitt, og elsker både kaffe og grønn te (men foretrekker økologisk).

5. Tenk tallerkenmodell når du forsyner deg. Halve til tre fjerdedeler av tallerkenen bør være plantebasert. Det betyr at ribbestykket bør få følge av mer ertestuing og surkål, og at pinnekjøttet ligger på en seng med rikelige mengder kålrotstappe. Både artisjokk, jordskokk, hele løkfamilien, grønnkål, brokkoli og rosenkål er særdeles bra for tarmen. Ribbe, pinnekjøtt og bacon bør helst være fra beitedyr.

6. Server gjerne flere måltider med fisk og skalldyr gjennom julen. Vinteren er høysesong for sjømat, og både juletorsk, lutefisk, kveite, sildebord og rakfisk er tradisjonell julemat. Kjøp inn eller bak langtidsgjæret grovbrød eller surdeigsbrød til sildebordet, så tilfredsstiller du både gane og kropp.

7. I den grad du spiser hvit ris gjennom advent og jul, kan du gjerne bytte det ut med mathavre, linser, bokhvete, quinoa, bønner eller bløtlagt byggryn.

8. Andre særdeles tarmvennlige råvarer er rå hvitløk, revet ingefær og gurkemeie. Drikk gjerne en kopp miso/beinkraft med ett til to fedd hakket, rå hvitløk hver dag, og lag deg noen friske grønne smoothies og shots, selv om det er jul.

9. Bytt ut margarin og omega-6-rike oljer som soyaolje, maisolje og solsikkeolje med tarmvennlig ekstra virgin olivenolje, kaldpresset rapsolje, kaldpresset kokosfett, smør eller ghee (klaret smør). Få også sunt fett fra bløtlagte nøtter.

10. Ta tilskudd av melkesyrebakterier, tran og vitamin D. Sjekk din vitamin og mineralstatus hos legen, samtidig som du får testet allergien, og få individuelt tilpasset medisinering om du trenger det.

 

Ha en riktig god og litt mer allergivennlig jul, klem Berit N

skrevet av Berit Nordstrand

Kategorier