AllmennhetHelsepersonell
Stadig flere rammes av parfymeallergi og duftintoleranse¹
  • Parfymeallergi og duftintoleranse

Stadig flere rammes av parfymeallergi og duftintoleranse¹

Vi eksponeres for en rekke dufter og parfymer i hverdagen, men dessverre er ikke disse «godluktene» like gode for alle. Stadig flere opplever symptomer som luftveisproblemer, eksem og forverret astma knyttet til parfymerte produkter, noe som kan påvirke alt fra jobbhverdag til festlige arrangementer¹.

Parfymeallergi er symptomer på en rekke kjemikalier som har fått fellesbetegnelsen parfyme. I tillegg til den typiske parfymen, kan dufttilsatte produkter som såper, hudkremer, deodoranter, kosmetikk og vaskemidler også utløse symptomer2. Utfordringen er at slike irritanter omgir oss overalt i hverdagen - på bussen, på arbeidsplassen og ikke minst på sosiale arrangementer som for eksempel julebordet, der mange er ekstra sjenerøse med godluktene.  

Symptomer på parfymeallergi

Parfymeallergi kan gi utslag i hud- eller luftveisplager. Typiske symptomer ved hudplager er eksem, rødhet, blemmedannelse, kløe og hevelse2. Slike symptomer kan oppstå gjennom direkte påføring av et parfymert produkt, eller indirekte, ved bruk av klær som er vasket med parfymeholdig vaskemiddel eller skyllemiddel3.

Inhalering av duftstoffer kan utløse luftveisplager som rennende nese, tett nese, nysing, kløende øyne og kløende hals4. Dessuten kan astmatikere oppleve at symptomene forverres3.  

En antar at mellom en og tre prosent av den europeiske befolkningen har hudplager utløst av parfyme og duftstoffer, og at mellom to til fire prosent opplever allergiske symptomer enten i luftveiene eller øynene2.

I tillegg til symptomer ved kontaktallergi, er det stadig flere som hevder at de er overfølsomme mot parfyme og dufter. Ifølge tall fra Norges Astma- og Allergiforbund hevder hele en av fem at de plages av andres parfymebruk. Typiske symptomer på intoleranse er kvalme, svimmelhet, pusteproblemer, rennende øyne, nysing og hodeverk5.

De siste 50 årene har allergiutvikling blitt et økende problem4. Dette kan henge sammen med hyppig og uregulert parfymebruk1. Jevnlig eksponering for parfymerte produkter kan nemlig være en trigger for utvikling av både overfølsomhet og kontaktallergi5.

Unngå parfymerte produkter

Den beste måten å redusere symptomer på er å unngå irritantene. Det finnes mange gode, og lett tilgjengelige produkter på markedet som ikke er tilsatt parfymelukt. Derfor trenger du ikke gi avkall på egenpleien selv om du eller noen rundt deg reagerer på parfyme.

For å finne allergisikre produkter kan det være en fordel å vite hva du reagerer på. En lege kan stille riktig diagnose, og på den måten er det enklere å vite hvilke stoffer og produkter du bør holde deg unna3.

Les ingredienslisten

Markeringen «parfymefri» kan i noen tilfeller være misvisende. «Parfymefri» betyr kun at ingen stoffer er tilsatt produktet i den hensikt å gi det lukt. Produktet kan likevel inneholde duftstoffer som er tilsatt for å maskere annen lukt eller som et konserveringsmiddel. Derfor bør du alltid lese ingredienslisten for å undersøke om produktet likevel inneholder stoffer du reagerer på3.

Informer de rundt deg  

I tillegg til å unngå parfymerte produkter, kan det være lurt å informere de du omgås med i hverdagen. Arbeidsgivere eller lærere på skolen kan regulere parfymebruken på arbeidsplassen, eller oppfordre kollegaer eller medelever til å redusere bruken av parfyme.

Ved å kutte ned på parfymebruken gir det dobbel gevinst i form av at den enkelte reduserer risikoen for å utvikle kontaktallergi, og bidrar til et bedre inneklima for alle2. Derfor er det gode grunner til å ta felles ansvar og redusere bruken av duftende irritanter.

 

Referanser:

  1. Norges Astma- og Allergiforbund, https://www.naaf.no/fakta-om-parfyme-og-duftoverfolsomhet
  2. Lommelegen, http://www.lommelegen.no/parfyme-med-irritasjon-i-luftveier-allergi-eller-astma
  3. Folkehelseinstituttet,  https://www.fhi.no/ml/kosmetikk/bivirkninger-av-parfyme-og-duftstof/
  4. Allergiguiden.no http://www.allergiguiden.no/ulike-typer-av-allergi/parfymeallergi/
  5. Norges Astma- og Allergiforbund,  https://www.naaf.no/parfyme/parfymefrie-sykehus

 

 

 

skrevet av Allergiguiden

Kategorier