AllmennhetHelsepersonell
Allergityper

Ulike typer allergi

Hundpromenad

Allergi oppstår når kroppens immunforsvar overreagerer på såkalte allergener, eller irriterende stoffer, i omgivelsene. Det finnes mange ulike typer allergier og allergisykdommer. I Norge er det mest vanlig at man er allergisk mot pollen og pelsdyr, men midd- og muggsoppallergi samt ulike typer kontaktallergier forekommer også. Det finnes dessuten en sterk sammenheng mellom allergi og astma.

Hvis allergien bare oppstår på visse tider av året, er den sesongbunden. Hvis du har plager året rundt, dreier det seg om en kronisk allergi. Hvis du er usikker på hvilken type allergi du har, kan det være lurt å få tatt en allergiutredning hos legen slik at du kan få riktig behandling. Dine symptomer, hvor alvorlig din allergi er og hvilken type allergi du har kan påvirke hvilke medisiner som passer best for deg. 

Sesongbunden allergi

Allergiske symptomer som kun oppstår på våren og sommeren, skyldes gjerne pollenallergi. Bjørke- og gresspollenallergi er de vanligste formene for sesongbunden allergi i Norge. Det er ikke helt klarlagt hvorfor en del får pollenallergi, men arvelighet er en viktig faktor. Som oftest bryter allergien ut allerede i barndommen.

Pollenallergi kan forårsake rennende nese, nysing, tett nese, kløe og irritasjon i øynene. Mange pollenallergikere får også astmatiske plager som tørrhoste og pipende pust, spesielt på dager når det er mye pollen i luften. I enkelte tilfeller kan pollenallergikere til og med bli allergiske eller overfølsomme mot visse matvarer, f.eks. nøtter, epler, steinfrukter, fersken og mandler. Det kalles for kryssallergi, og skyldes at proteinene i enkelte dyr og planter er beslektet med hverandre. Kryssallergi kan føre til symptomer som hovne lepper og kløe i halsen og svelget.

Kronisk allergi

Kronisk eller helårlig allergi skyldes som oftest overfølsomhet mot pelsdyr eller midd, og symptomene kan vise seg året rundt. Katteallergi er den mest vanlige formen for kronisk allergi i Norge, men allergi mot hund, hest og andre pelsdyr forekommer også. Ofte er det vanskeligere å stille diagnose på kronisk allergi, siden langvarig tett nese kan ha andre årsaker og det ikke er like lett å se en sammenheng mellom symptomene og kontakt med allergenet. Du kan bli nødt til å ta en allergitest for å finne ut hva det er som ligger bak plagene.

Symptomene for kronisk allergi ligner de som oppstår ved pollenallergi, selv om nesetetthet ofte er verre ved kronisk allergi. Katt- og middallergenene er små og trenger gjerne ned i de nedre luftveiene, noe som kan føre til astmaplager.

Andre typer allergi

Matallergi innebærer at kroppen er overfølsom mot enkelte matvarer og er spesielt vanlig hos barn. Blant små barn er allergi mot kumelk og egg vanligst, mens litt eldre barn reagerer på nøtter og peanøtter. Symptomene viser seg som oftest på huden i form av eksem eller elveblest eller i tarmen og magen. Kvalme, oppkast, forstoppelse, kløe i munnen og hovne lepper kan være symptomer på matallergi. I sjeldne tilfeller kan matallergi samt allergi mot bie- og vepsestikk føre til anafylaktisk sjokk, noe som er en livstruende tilstand som kan forårsake akutt pustenød og blodtrykksfall. 

Kontaktallergi er en allergiform som forårsaker eksem ved direkte kontakt med et stoff man er allergisk mot. I Norge er nikkelallergi den mest vanlige formen for kontaktallergi, men mange får også allergiske reaksjoner når de kommer i kontakt med parfyme og andre sterke duftstoffer.

Kilder:

http://nastappa.nu/om-nasbesvar/rinit/ 

http://www.medeca.se/allergi/allergi-och-allergisk-reaktion

http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/rinit-allergisk-allergisk-rinit-pollenaller/ 

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her