AllmennhetHelsepersonell
Hundeallergi

Hundeallergi – en vanlig form for pelsdyrallergi

Hunder finnes i dag i hvert tiende hjem i Norge, og blant husdyr er det bare katten som er mer populær. Samtidig har rundt 15 prosent av befolkningen allergi mot pelsdyr, og da først og fremst katter og hunder. Pelsdyrallergi kan man utvikle når som helst i livet, men det oppdages ofte i løpet av barne- og ungdomsårene. Mange opplever at deres allergiske plager minsker når de blir eldre. 

Pojke med hundallergi klappar hund

Det kan være slitsomt å være allergisk mot hunder, men symptomene kan ofte behandles med allergimedisiner. Hvis du har plager til tross for behandlingen, skal du snakke med legen om andre alternativer. Det er ingen grunn til at livskvaliteten skal bli dårligere fordi du er allergisk. 

Vanlige symptomer ved hundeallergi

Personer som er allergiske mot hunder, får plager når de allergifremkallende stoffene som dyret gir fra seg fester seg i øynene, nesen, huden eller lungenes slimhinner. Symptomene for hundeallergi er de samme som for katteallergi og annen pelsdyrallergi:

  • Tett nese
  • Rennende nese 
  • Hovne, kløe, røde og rennende øyne
  • Nysing
  • Elveblest
  • Tørrhoste
  • Astma (vanskelig å puste, piping i brystet, unormalt trøtt)

Problemene kan oppstå både ved direkte kontakt, f.eks. når man klapper eller blir slikket av en hund, og ved indirekte kontakt som når man besøker lokaler der det finnes hunder. De fleste reaksjoner inntreffer når en allergiker treffer på hunder innendørs, men plagene kan også oppstå utendørs. Sensitive personer kan til og med få symptomer av å oppholde seg på offentlige steder der det ikke finnes noen hunder, som skoler, barnehager, busser, hotell og arbeidsplasser. Dette kommer av at allergener fra hunder og andre pelsdyr lett spres til dyrefrie steder gjennom eiernes klær og hår. 

For barn som har allergi mot hunder, forverres ofte symptomene gjennom skoleåret fordi de deler klasserom med venner som har hund hjemme. Det å konstant bli utsatt for allergifremkallende stoffer kan føre til at barnet får kronisk betennelse i slimhinnene og rammes av langvarige plager i nese og øyne. Konstant tett nese kan i sin tur føre til astmaplager, ettersom allergener havner direkte i luftveiene når barnet tvinges til å puste med munnen.

Allergifrie hunder - finnes de?

Det å ha sin egen hund står gjerne øverst på mange barns ønskeliste. Men er man allergisk, er det best å ikke ha hund hjemme. I motsetning til pollenallergi, er pelsdyrallergi ikke sesongbunden, og at man hver dag året rundt skal utsette seg for noe man ikke tåler, kan medføre at milde plager i luftveiene i verste fall kan utvikle alvorlig nesetetthet og astma. Selv om en del allergiske personer opplever at de tåler visse hunderaser bedre enn andre, finnes det dessverre ingen helt allergifrie hunder. Det er heller ingenting som tyder på at kroppen kan "venne seg til" at man har pelsdyr hjemme.

I motsetning til hva mange tror, er det ikke hundens pels i seg selv som forårsaker reaksjoner hos allergikere - det er derimot proteiner som utsondres fra hundens urin, spytt, hudceller og talgkjertler. Men ettersom proteinene fester seg i pelshårene, blir også pelsen allergifremkallende. 

Allergennivåer hos ulike hunderaser

Helt siden 1970-tallet har forskerne kjent til at alle hunderaser bærer på det samme hovedallergenet - Can f 1. Nå tyder derimot nyere forskning på at nivåene av allergenet kan variere, både mellom ulike raser og mellom individer. En fransk forskergruppe som undersøkte allergennivåene hos åtte vanlige hunderaser, fant at labradorene hadde den laveste gjennomsnittlige produksjonen av allergen mens pudlene hadde den høyeste. Pudlenes allergeninnhold var i gjennomsnitt åtte ganger høyere enn labradorenes, men spredningen innenfor hver rase var stor. Den labradoren som hadde det høyeste allergeninnholdet lå f.eks. på nivåer som var åtte ganger høyere enn for den puddelen som lå lavest innenfor sin rase. Derfor er det vanskelig å si hvorvidt visse hunderaser er mer allergifremkallende enn andre. Studien fant også at allergennivåene var noe høyere hos hannhunder enn hos tisper, samt at hunder med eksem produserte noe mer allergen. Derimot spilte det ingen rolle om hunden var lang- eller korthåret.

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her