AllmennhetHelsepersonell
Muggsoppallergi

Har du muggsoppallergi?

Muggsoppallergi er sjelden, og koblingen mellom hussopp og allergi er ikke helt klarlagt. Det man med sikkerhet kan si er at visse typer muggsopp er mer skadelig enn andre, og hvordan vi påvirkes varierer veldig fra person til person. De som rammes av muggsoppallergi har som oftest andre allergier, f.eks. hundeallergi, katteallergi eller pollenallergi. Muggsopp kan være ekstra problematisk for astmatikere, som kan få forverrede symptomer hvis de oppholder seg i lokaler med muggsopp. 

Den som har muggsoppallergi er overfølsom for sporene og mykotoksinene - giftene - som muggsoppen gir fra seg. Ettersom sporene er luftbårne, får vi dem først og fremst i oss gjennom luften vi puster inn, noe som fører til plager i luftveiene. Symptomene som forekommer ved muggsoppallergi er vanlig også ved andre allergier, og derfor kan det være vanskelig å koble dem til akkurat innendørsmiljøet. 

Vanlige symptomer på muggsoppallergi

  • Hoste
  • Luftveisplager
  • Snue
  • Trøtthet
  • Tørr hud
  • Hodepine
  • Rennende og kløende øyne

Symptomene kan variere i alvorlighetsgrad fra en lett rennende nese til alvorlige pusteproblemer som krever legehjelp.

Svartmugg og hvitmugg

Mugg er en sopp som gir fra seg sporer og såkalte mykotoksiner, som takket være at de er så små kan ta seg gjennom mange materialer og slik bli spredd i hele huset. Om mugget er synlig for øyet, er risikoen stor for at det inneholder mykotoksiner. Det kan være tilstrekkelig med små mengder muggsoppgift i huset for at det skal medføre helsefare. Ofte forekommer muggsopp, fukt og andre bakterier samtidig, og derfor kan det være vanskelig å vite hvilke organismer det er som forårsaker plagene.

Ulike typer muggsopp kan påvirke oss på ulike måter. Svartmugg er en samlebetegnelse på flere skadelige muggsorter som viser seg som små svarte prikker. Denne typen muggsopp trives i husets våte områder, men kan også forekomme i tapetene og på veggene hvis luftfuktigheten er høy eller hvis huset er fuktskadet. Svartmugg inneholder store mengder mykotoksiner og er skadelig for mennesker. Foruten svartmugg finner man blant annet hvitmugg, rødmugg og grønnmugg. 

Behandling mot muggsoppallergi

Hvis du kjenner mugglukt i huset og mistenker at du har fukt og/eller mugg hjemme, er det viktig å finne ut av hvor lukten kommer fra og gjøre noe med problemet. En mindre muggskade kan eventuelt vaskes bort med oppvaskmiddel og vann, mens det ved større skader kan være bedre å overlate oppgaven til et saneringsfirma. Helst skal man erstatte det som er angrepet av mugg med nytt materiale, ettersom sporer og muggsoppgift ikke forsvinner helt. 

Hvis allergien din er alvorlig, er det beste du kan gjøre å holde deg borte en stund fra området som er angrepet. Hvis plagene er mildere, går det ofte bra å flytte inn i huset ganske snart etter saneringen. Muggsoppallergikere skal først og fremst unngå kontakt med mugg, men når det ikke er mulig behandles muggsoppallergi akkurat som andre allergier. Om muggsoppen utløser astmasymptomer bør det utredes av lege, som kan skrive ut astmamedisin. 

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her