AllmennhetHelsepersonell
Nikkelallergi

Nikkelallergi – mest vanlig blant kvinner

Nikkelallergi er den vanligste formen av kontaktallergi i Norge og rammer omtrent 15 prosent av alle kvinner, noe færre menn. Som oftest bryter allergien ut etter at man har tatt hull i ørene eller en annen kroppsdel - både hulltangen og ekte eller uekte smykker inneholder nemlig nikkel. Andre får eksem og utslett på grunn av at de gjennom arbeidet kommer i kontakt med ting som gir fra seg mye nikkel. Kasserer, låsesmed, snekker og metallarbeider er noen yrker som er spesielt utsatt. Alvorlig nikkelallergi kan føre til sykemelding, og til og med iblant at man må bytte yrke. I sjeldne tilfeller kan nikkelallergikere også utvikle overfølsomhet mot visse matvarer som inneholder høye konsentrasjoner av nikkel. 

Nikkelallergi er betydelig vanligere blant kvinner enn menn. Det er ikke noen genetisk forskjell, men derimot bare at kvinner oftere kommer i kontakt med nikkel. Allergien forekommer også blant barn. Det kan være greit å vite at nikkelallergi verken er smittsom eller arvelig. Den sikreste måten å unngå nikkelallergi på, er å la være å skaffe seg piercing, først og fremst i ørene. Har man først utviklet allergien, har man den for resten av livet. Derimot kan symptomene behandles effektivt slik at man slipper eksem og utslett. 

Symptomer på nikkelallergi

Kontaktallergier utvikles etter at man har hatt direkte eller langvarig kontakt med et stoff, som nikkel, parfymestoffer, uherdet plast, gummikjemikalier eller konserveringsstoffer. På den delen av huden som har vært i kontakt med det allergifremkallende stoffet, kan det da blusse opp utslett eller eksem. Reaksjonen kommer vanligvis 24-48 timer etter kontakten.

En tredjedel av nikkelallergikerne utvikler allergisk håndeksem, men man kan også få plager på halsen, i armhulene eller i ansiktet, ofte rundt øynene. Vanlige symptomer på eksem er at huden rødmer og blir hoven, pluss at det dannes små papler eller blemmer som kan klø. Når blemmene sprekker, blir huden tørr og flasser av. Det er også vanlig at huden sprekker. Håndeksem kan være svært vanskelig og kan bli kronisk.

Å forebygge plager fra nikkel

Hvis du har utviklet nikkelallergi, skal du først og fremst unngå direkte kontakt med ting som avgir nikkel. Som oftest dreier dette seg om smykker, bukseknapper, håndtak, klokker, glidelåser, mynter, naglebelter, nøkler, briller og verktøy. Selv om du ikke har nikkelallergi, men er allergisk mot andre ting og lett får eksem, kan det være lurt å unngå hudkontakt med nikkel siden det innebærer at du løper større risiko for å utvikle overfølsomhet mot nikkel. Tenk på at det ikke er mengden nikkel i gjenstanden som avgjør om du får en allergisk reaksjon, men om den kan frigjøres lett. I oppvaskbenker, kraner og bestikk av rustfritt stål sitter stoffet så godt fast i stålet at allergikere ikke blir påvirket. Som nikkelallergiker trenger du altså ikke å unngå hudkontakt med alle metallgjenstander, bare de som har løst bundet nikkel. Hvis du er usikker på om en gjenstand avgir nikkel eller ei, kan du enkelt teste dette selv med en nikkeltest du kan kjøpe på apoteket. 

Hvis din allergi er etablert og du er svært sensitiv mot nikkel, kan det være verdt å utelate visse matvarer et par måneder for å se om det hjelper mot plagene. Spinat, salat, nøtter, kakaopulver, bakepulver, havregryn, bokhvete og belgfrukter er noen matvarer som inneholder mye nikkel. Du kan også forsøke å benytte kjøkkenredskaper i andre materialer enn metall.

Hvordan behandles nikkelallergi?

Hvis du får håndeksem av nikkelallergien din, er det viktig å bruke mykgjørende krem ofte og i generøse doser for å bygge opp hudens naturlige beskyttelse, spesielt etter at du er blitt våt. På apoteket kan man kjøpe ulike reseptfrie kortisonsalver som kan hjelpe. Kortisonet motvirker betennelsen og demper kløe. Men hvis eksemet ikke leges etter en ukes behandling med reseptfri kortisonsalve, er det et tegn på at du behøver sterkere legemidler fra en lege. Iblant må man prøve seg frem med ulike preparater - pass bare på at du får noe som hjelper. 

Kontakt også lege hvis 

  • eksemet sprer seg raskt
  • eksemet gir plager nær øynene 
  • du har alvorlig kløe på grunn av eksemet
  • eksemet blir betent eller væsker 
  • du får sårsprekker som gjør vondt på grunn av eksemet
  • eksemet rammer et barn under to år

Kilder:

http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2006/2006-123-3

http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/Sidor/AllergioAstma_KontaktallergiNickelallergi_Nickelallergi_Nickelallergi.aspx

http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Kontakteksem/

http://www.lj.se/infopage.jsf?nodeId=24446&childId=253

http://www.medeca.se/eksem/eksemskola/kontakteksem

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Nickel/

http://www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Halsa/Allergier/Nickel/

http://www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Vad-hander-nar-man-far-nickelallergi/

http://www.alltomallergi.se/default.aspx?mid=100&did=103

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her