AllmennhetHelsepersonell
Nikkelallergi

Nikkelallergi – mest vanlig blant kvinner

nikkelallergi smykker øredobber klør eksem utslett

Nikkelallergi er mest vanlig hos kvinner; mellom 10 og 30 prosent har nikkelallergi1. Blant menn er tallet 1-3 prosent1. En av forklaringene er at mange flere jenter enn gutter tar hull i ørene og har piercing i ung alder, samt at de oftere er eksponert for belter og knapper. Andre får eksem og utslett på grunn av at de gjennom arbeidet kommer i kontakt med ting som gir fra seg mye nikkel.

Du er spesielt utsatt for nikkelallergi hvis du jobber med mynter eller er1

 • låsesmed
 • snekker
 • metallarbeider
 • frisør
 • murer
 • mekaniker

Matvarer med høyt nikkelinnhold er mørk sjokolade, erter, linser, valnøtter, solsikkefrø etc. Slike matvarer kan gi forverring av eksem hos sterkt nikkelallergiske personer, men forekommer meget sjelden2.

Det kan være greit å vite at nikkelallergi verken er smittsom eller arvelig1. Har man først utviklet allergien vil den vare livet ut og gi deg symptomer når du kommer i kontakt med nikkelholdige gjenstander1. I motsetning til atopisk eksem, forekommer nikkelallergi kun på områder der nikkel har vært i kontakt med huden2.

Symptomer på nikkelallergi

Allergisk kontakteksem skyldes en forsinket type hypersensitivitet og gjør at symptomene vanligvis kommer 24 til 72 timer etter eksponering3. Det rammede hudområdet er rødt og hovent, med små blemmer, eventuelt blærer og sårdanelser3. Kløe er vanlig. Ofte er det en ganske skarp avgrensning av eksemet. Utslett kan forekomme på andre steder av kroppen også3. Bedring skjer vanligvis i løpet av få dager. 

Å forebygge plager fra nikkel

Hvis du har utviklet nikkelallergi, skal du først og fremst unngå direkte kontakt med ting som avgir nikkel1. Som oftest dreier dette seg om smykker, bukseknapper, håndtak, klokker, glidelåser, mynter, naglebelter, nøkler, briller og verktøy. Selv om du ikke har nikkelallergi, men er allergisk mot andre ting og lett får eksem, kan det være lurt å unngå hudkontakt med nikkel siden det innebærer at du løper større risiko for å utvikle overfølsomhet mot nikkel. Tenk på at det ikke er mengden nikkel i gjenstanden som avgjør om du får en allergisk reaksjon, men om den kan frigjøres lett. Hvis du er usikker på om en gjenstand avgir nikkel eller ei, kan du enkelt teste dette selv med en nikkeltest du kan kjøpe på apoteket1

Hvordan behandles nikkelallergi?

Hvis du får håndeksem av nikkelallergien din, er det viktig å bruke mykgjørende krem ofte og i generøse doser for å bygge opp hudens naturlige beskyttelse, spesielt etter at du er blitt våt1. På apoteket kan man kjøpe ulike reseptfrie kortisonsalver som kan hjelpe. Kortisonet motvirker betennelsen og demper kløe1. Men hvis eksemet ikke leges etter en ukes behandling med reseptfri kortisonsalve, er det et tegn på at du behøver sterkere legemidler fra en lege1. Iblant må man prøve seg frem med ulike preparater - pass bare på at du får noe som hjelper. 

Kontakt også lege hvis 

 • eksemet sprer seg raskt
 • eksemet gir plager nær øynene 
 • du har alvorlig kløe på grunn av eksemet
 • eksemet blir betent eller væsker 
 • du får sårsprekker som gjør vondt på grunn av eksemet
 • eksemet rammer et barn under to år

Les mer om andre allergityper;

Referanser:

1.       LHL Astma og Allergi, Nikkelallergi

2.       Norges Astma- og Allergiforbund, Nikkelallergi, Sist oppdatert: 23.06.2017

3.       Norsk Helseinformatikk, Kontakteksem, Sist revidert: 14.07.2017

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her