AllmennhetHelsepersonell
Pollenallergi

Pollenallergi

Hvis du ofte er tett i nesen, nyser og har kløende og irriterte øyne på vår- og sommerhalvåret, kan det hende du har pollenallergi. Pollenallergi har økt de siste 20 årene, og i dag er hver femte nordmann rammet. Ofte ser man de første symptomene i barndommen eller tenårene, men for mange minsker plagene med alderen. Vanligvis er man allergisk mot pollen fra bjørk eller gress, men mange andre trær og planter kan også gi plager. 

Pollenallergi av grönskande äng och träd

Forskerne vet ikke sikkert hva som forårsaker pollenallergi, men risikoen for å bli rammet øker hvis en eller begge foreldrene har allergi. Hvis du mistenker at du er allergisk mot pollen, er det viktig å ta kontakt med lege for å få utredet dine plager. Pollenallergi kan ikke forebygges helt, men det finnes ting du kan gjøre for å bli bedre, og med riktig behandling trenger ikke livskvaliteten bli dårligere i pollensesongen.

Symptomer på pollenallergi

Pollenallergi oppstår når immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller i slimhinnene i nese, luftrør og øyne. Mastcellene inneholder histamin og andre irriterende stoffer som frigjøres når pollenkorn kommer inn i kroppen, noe som fører til allergiske symptomer. Pollenallergi kan iblant forveksles med en langvarig forkjølelse fordi symptomene kan være like, men det finnes også viktige forskjeller.

Symptomer

Pollenallergi

Forkjølelse

Nese og hals

Nesen klør, renner og er tett. Klar væske fra nesen. Nyseanfall med mange nys på rad. Kløe i halsen.

Nesen renner og er tett. Snørret blir ofte tyktflytende etter en stund. Sporadisk nysing. Vondt i halsen.

Øyne

Hovne, kløe, røde, irriterte


Kroppstemperatur

Som regel ingen feber

Lav feber kan forekomme

Varighet

Kan vare i flere uker, gjentar seg hvert år

Går ofte over av seg selv i løpet av en uke

Allergi kan også føre til at man får hodepine og kjenner seg trøttere enn vanlig når det er mye pollen i luften. En del får dessuten hoste og irritasjon i luftveiene, noe som kan tyde på at man har astma. Da er det ekstra viktig å søke legehjelp for å få bukt med symptomene, siden ubehandlet astma kan føre til langvarige plager i luftveiene. En tredjedel av alle pollenallergikere utvikler astma i løpet av pollensesongen. Astmaplagene blir som oftest verre de dagene det er mye pollen i luften.

Hvis man har pollenallergi, er det vanlig at man også blir overfølsom mot enkelte matvarer, som epler, steinfrukter, jordbær, selleri og nøtter. Dette kalles for kryssallergi. Vanlige symptomer ved kryssallergi er at leppene kan hovne opp og at det klør i halsen. Det er ikke alle pollenallergikere som får disse kryssreaksjonene, men det kan likevel være lurt å kjenne til dem.

Hvor lenge varer pollensesongen?

Pollensesongen i Norge varierer fra år til år, men den kan starte så tidlig som i slutten av februar og vare helt til starten av september. Sesongen blir gjerne delt inn i perioder, fordi forskjellige pollentyper blomstrer på ulike tidspunkter. Om man er allergisk tidlig på våren, kan det eksempelvis være pollen fra or og hassel som er årsaken. Disse trærne blomstrer tidlig på året. Sent på våren er det vanlig å få symptomer fra bjørkepollen. Midt på sommeren er det gjerne gresspollen som er det store problemet, og på slutten av sommeren kommer pollen fra burot. Alm, ambrosia, bøk, eik, groblad, selje og pil er andre eksempler på trær og planter som gir fra seg allergifremkallende pollen. Til og med sporer fra bregner, sopp og mose kan fremkalle allergi og astma.

Å leve med pollenallergi

Milde symptomer på pollenallergi kan ofte behandles med reseptfrie legemidler som allergitabletter og nesespray med kortison. For de med sterkere symptomer gir derimot denne behandlingen ikke tilstrekkelig hjelp, og da er det viktig å ta kontakt med lege. Legen kan da utrede allergien og skrive ut reseptbelagte legemidler som reduserer symptomene mer effektivt. Hvis man har alvorlige symptomer til tross for behandlingen, kan man også få tilbud om allergivaksinasjon. 

Det finnes enkelte ting du kan gjøre selv for å lindre symptomene slik at livskvaliteten blir bedre, også i pollensesongen:

 • Vær forberedt - husk å ta medisinene dine.
 • Følg med på pollenspredningen - tilpass aktivitetene og medisineringen deretter.
 • Luft huset på morgenen, kvelden og etter det har regnet, for da er pollennivået i luften som oftest på sitt laveste.
 • Vær ekstra nøye med å holde soverommet rent. Hold døren stengt slik at pollen som er i huset ikke kommer inn på soverommet - sett eventuelt inn en luftrenser.
 • Bytt laken ofte og vask håret før du går og legger deg - da tar du ikke med deg pollen i sengen.
 • Steng ventilasjonsluker.
 • Unngå å tørke klesvasken utendørs på våren og sommeren.
 • Unngå kontakt med husdyr, siden de ofte har pollen i pelsen.
 • Klipp gresset før det blomstrer og lek ikke på nyklippet gress.
 • Skyll nesen med vann eller saltvannsoppløsning for å få bort pollen i nesegangen.
 • Tren innendørs når det er mye pollen i luften.
 • Hvis behandlingen ikke hjelper - ta kontakt med legen for å få en annen type behandling.
mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her