Menu
Forkjølelse eller allergi

Forskjell på forkjølelse og allergi?

symtomer på forkjølelse og allergi kan være ganske like

En del tror at de er forkjølte når de egentlig er allergiske. Da gjelder det å vite hvordan du skiller mellom symptomene på forkjølelse og allergi

Først og fremst avtar en forkjølelse som oftest i løpet av en uke eller to. Det gjør derimot ikke allergien så lenge du utsetter deg for det du er allergisk mot. Har du følelsen av at du har vært forkjølet i en måned eller to, bør du definitivt ta kontakt med legen din for å få en utredning. 

Allergisk snørr er ofte tyntflytende, mens forkjølelsessnørr er tykkere. Det er vanlig med feber når man er forkjølet - et symptom som vanligvis ikke forekommer ved allergi1. Ved allergi er det vanlig med røde, kløende øyne eller at det klør i nesen, mens dette ikke er vanlig ved forkjølelse. 

Virus forårsaker forkjølelse

Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus2. Med øvre luftveisinfeksjon menes betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør. Tilstanden er karakterisert ved sår hals, slapphet og lavgradig feber i starten2. Disse symptomene forsvinner i løpet av få dager og etterfølges av nesetetthet, snue og hoste som kommer i løpet av 24 til 48 timer etter symptomstart2.

Ved forkjølelse gjelder det å være nøye med håndhygienen. Viruset spres f.eks. via håndtak som en forkjølet person har tatt på eller når en forkjølet person i nærheten nyser. 

Allergiske symptomer skyldes betennelse i neseslimhinnen3

Hvis du har rennende nese, kløende nese og øyne eller tett nese på grunn av allergi, er årsaken en betennelse i neseslimhinnen. Betennelsen oppstår når slimhinnen kommer i kontakt med det du ikke tåler, f.eks. allergener fra pollen eller pelsdyr. 

Hvis du er allergisk, gjelder det å behandle riktig. Ikke bruk slimhinneavsvellende nesespray ved allergi. Du må da bruke allergi-nesespray som er til behandling av allergiske symptomer. Først da kan symptomene reduseres - og hverdagen bli tilnærmet normal igjen.

Referanser;

1.       Klikk.no, Er du allergisk eller forkjølet? Publisert 18.05.2013, oppdatert 15.11.2017

2.       Norsk Helseinformatikk, Forkjølelse, sist revidert 30.03.2015

3.       Norsk Helseinformatikk, Høysnue, allergisk rhinitt, sist revidert 23.02.2014

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her