Allergifremkallende muggsopp i huset? | Allergiguiden
Har du allergifremkallende muggsopp i huset?

Har du allergifremkallende muggsopp i huset?

Har du allergifremkallende muggsopp i huset?

Tre av ti norske boliger har fuktskader som kan føre til allergi og andre helseplager, ifølge Folkehelseinstituttet.1 Dette er faresignalene du bør ta på alvor.

Fukt og muggskader er ansett som den viktigste negative helsefaktoren til innemiljøet.2 Eksponering for muggsporer kan blant annet føre til symptomer som tett eller rennende nese, nysing og kløe i øynene.3 I tillegg kan det føre til astma-symptomer, hodepine og tretthet.3 Symptomer rammer ikke bare de som har allergi eller astma, men kan også påvirke de uten luftveisplager.3 I tillegg kan eksponering gi økt risiko for utvikling av allergiske reaksjoner.1 Derfor er forebygging og utbedring av fukt og muggskader i hjemmet viktig for å sikre en god helse for alle.

Viktig å fjerne årsaken

Seniorforsker i SINTEF, Sverre Bjørn Holøs, forklarer at muggsopp i hjemmet kommer som et resultat av for mye fukt, og at det derfor er viktig å finne og fjerne kilden til fukt.

– Fukt kan skyldes lekkasjer gjennom vinduer, tak, rør eller grunnmur. Det kan også komme av dårlig isolasjon eller feil bruk av boligen. Sistnevnte er typisk om vinteren, fordi vi lukker vinduer og ventiler for å holde på varmen. Når vi da dusjer, lager mat og vasker klær, blir det mye fuktproduksjon som ikke luftes ut, forklarer Holøs.

– Mugglukt eller mye kondens på overflatene vitner om at noe er galt. Muggsoppen kan noen ganger ses med det blotte øye i form av små brune eller svarte prikker. Hvis det får vokse over tid kan de utvikle seg til store mørke skjolder, sier Holøs.

Han forklarer at muggflekkene typisk kan skjule seg bak møbler, på badet, i kjellere eller på loft.

Forebyggende tiltak

Det er flere konkrete tiltak som reduserer fuktproduksjonen i hjemmet og risikoen for muggsopp. Vi har trukket frem seks gode råd:

1. Sørg for god ventilasjon i boligen og luft flere ganger om dagen, gjerne i fem til ti minutter hver gang.4

2. Hold huset rent og tørt. Innetemperaturen bør ikke være høyere enn 22 grader.5

3.Sørg for god ventilasjon når du dusjer, og ha baderomsdøren lukket så ikke fuktigheten spres ut i boligen. Tørk over gulv og flater med en nal eller et håndkle, når du er ferdig.6

4. Kjøkkenviften bør alltid være på når du lager mat. Setter du på viften noen minutter før du starter matlagingen blir det god avsug slik at stekos og fukt ikke spres ut i rommet.6

5. Relativ luftfuktighet (innhold av vanndamp i luften) bør ligge på mellom 20 og 60 prosent på sommeren, og 20 til 40 prosent om vinteren.7,8 Luftfuktigheten i boligen kan du måle ved bruk av et hygrometer.

6. Unngå å tørke klær i rom uten ventilasjon. Sett gjerne klesvasken ut eller bruk en tørketrommel med vannoppsamler for å unngå høy luftfuktighet.6

Muggsopp i naturen kan gi symptomer

Muggsporer finnes også ute i naturen, blant kvister, jord og blader.5 En pilotstudie fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har nylig undersøkt om bjørkrustsopp kan være én årsak til allergiplager på høsten. Resultatene er så overbevisende at det nå iverksettes en større studie ved UNN, for å kunne konstatere at man faktisk kan være allergisk mot bjørkrustsopp. Når det kommer mer kunnskap om den potensielt nye formen for allergi, vil det også bli lettere å behandle den.9

Mengden muggsporer i luften utendørs varierer med årstidene, men for de fleste typene vil konsentrasjonen være høyest om sommeren og høsten.10 Da kan også mugg utenfra være den viktigste kilden til muggsporer inne, noe som gjør at det er vanskelig å unngå eksponering helt.10 Opplever du symptomer på allergi, bør du derfor kontakte en lege som kan hjelpe deg med riktig diagnose og forebyggende behandling.5

Referanser:

1. Norsk Helseinformatikk, Inneklima - Muggsopp, sist oppdatert 20.12.2022
2. Folkehelseinstituttet, Fukt og fuktskader i norske boliger, utgitt oktober 2016
3. Sunnere bolig, magasin av LHL, Astma og allergi, Den farlige muggsoppen, sist lest 13.09.2023
4. Forskning.no, Slik får du et godt inneklima hjemme, publisert 20.04.2016
5. Vitusapotek, Muggsoppallergi, sist lest 30.11.2022
6. Sunnere bolig, magasin av LHL, Astma og allergi, Tips for et bedre inneklima, sist lest 13.09.2023
7. Store medisinske leksikon, luftfuktighet – inneklima, sist oppdatert 10.12.2018
8. LHL, Astma og allergi, Allergi mot husstøvmidd, publisert 09.12.2015
9. Store norske leksikon, Hygrometer, sist revidert 01.05.2019
10. NRK Troms og Finnmark, Nils Eriks mistanke stemte: Det gule støvet fra bjørka kan gi deg allergi på høsten, sist oppdatert 16.10.2019.
11. Folkehelseinstituttet, Råd for å unngå fukt og mugg, sist oppdatert 18.07.2018

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8637