Menu
Pollenspredning skaper utfordringer for studenter

Pollenspredning skaper utfordringer for studenter

Allergi er ikke morsomt i eksamenstiden

Pollensesongen er lang og intens, og dessverre for mange studenter er eksamensperioden for mange av landets universiteter og høyskoler samtidig som bjørkepollensesongen1. Symptomene kan være så sterke at det er vanskelig å konsentrere seg1, og dette i en tid hvor fokus er ekstra viktig. For en mest mulig tilrettelagt og allergifrisk eksamensperiode, kan det derfor være lurt å ta noen forholdsregler.

En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden viser at tre av ti nordmenn utfordres av pollenallergi2. Allergisymptomer som rennende, kløende og tett nese, nysing og kløende øyne kan derfor gjøre det vanskelig for mange studenter å holde fullt fokus3,1. Mange opplever også å bli trøtte, og strever med redusert konsentrasjon og innlæringsevne4, og dette i en tid hvor de skal vise hva de har lært gjennom et helt semester. Et legebesøk i forkant av pollensesongen og eksamensperioden kan både sikre deg ekstra tid under eksamen og behandling tilpasset dine symptomer1,5.

Få en ekstra time på eksamen

Allergiplager anses som så utfordrende for konsentrasjonen at du kan søke om å få ekstra tid under eksamen1. Utvidet eksamenstid vil nødvendigvis ikke løse alle problemer, men det kan redusere litt av presset ved å avlegge eksamen i en periode som er preget av allergisymptomer1. Noen av lærestedene har søknadsfrist allerede 1. februar, så her gjelder det å være tidlig ute med å kartlegge reglene på din skole6,7. For å få innvilget lengre tid kreves det at du legger ved en legeattest som dokumenterer grunnlaget for behovet1. Skolene har forskjellig regelverk, men de fleste krever at legeattesten er datert tidligst fem dager før eksamensdato1. Oversikt over tilretteleggingsmuligheter hos noen av de største studieinstitusjonene finner du her

Riktig behandling

Undersøkelsen til Allergiguiden viser at én av fire pollenallergikere ikke har fått allergien påvist hos legen2. Videre ser man at nærmere én av fem pollenallergikere ikke behandler allergien i det hele tatt2. Ekspertene tror mange studenter kunne hatt det bedre i pollensesongen hvis de hadde fått riktig behandling. En lege vil kunne stille riktig diagnose, og veilede mot en effektiv allergibehandling tilpasset den enkeltes symptomer5.

– Det er viktig for studenter å finne en behandlingsform som virker effektivt, og kan redusere symptomene i eksamensperioden. Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det er helt unødvendig å være plaget da det finnes god hjelp å få. En kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, gir ofte svært god effekt, sier avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg.

Allergimedisinen virker forebyggende og skal brukes regelmessig hver dag gjennom hele den aktuelle sesongen for best mulig effekt, selv på dager med lite eller ingen plager8. Et godt råd er å følge med på pollenvarslingen5. Varslingen gir deg en oversikt over spredningen av de aktuelle pollentypene i de områdene som er interessant for deg7, og gjør at du lettere kan planlegge behandlingen.

 

Referanser:

1 - Norges Astma- og Allergiforbund, Dårligere karakterer i pollensesongen, sist revidert 11.04.2017
2 - Landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov februar 2019
3 - Helsenorge.no, Pollenallergi – høysnue, sist revidert 20.04.2018
4 - Norges- Astma og Allergiforbund, Fem tegn på pollenallergi, sist revidert 21.02.2019
5 - Norges- Astma og Allergiforbund, Fakta om pollenallergi, sist revidert 12.02.2019
6 - Universitetet i Oslo, Tilrettelegging til eksamen
7 - Universitetet i Bergen, Tilrettelegging ved eksamen
8 - LHL Astma og allergi, Pollensesongen er i sin spede begynnelse, sist revidert 20.02.2019

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell