Menu
Slik takler du pollensymptomene i sommer

Slik takler du pollensymptomene i sommer

Slik takler du pollensymptomene i sommer

Sommeren er endelig her og vi gleder oss til å nyte late dager med sol og varme. For over en million nordmenn med pollenallergi er sommersesongen dessverre også preget av allergisymptomer¹. Trær, gress og burot avgir pollen på løpende bånd, og dette i en tid der uteaktiviteter som grilling i parken og late dager i hagen hører med. Allergisymptomene kan gi dårlig søvnkvalitet og lavt energinivå som i neste rekke kan sette en demper på sommergleden. Allergiguiden gir deg rådene du trenger, slik at du kan nyte alle sommerens høydepunkter.

Gresspollensesongen strekker seg fra juni helt til august2. For mange med luftveisallergi blir spredningen av gresspollen kun en forlengelse av månedene med pollenspredning fra ulike tresorter. Pollensesongen er ikke over før buroten slipper taket i slutten av august3. Det er dessverre en lang sesong, som kan sette sitt preg på sommerferien.

Riktig allergibehandling gir overskudd

For å redusere allergisymptomer som rennende og tett nese, nysing og kløende øyne, er det viktig å begrense eksponeringen for pollenstøv2. Planlegg derfor ferien etter pollenspredningen, og legg gjerne ferieturen til områder med redusert spredning. I høyfjellet og ved sjøen er det mindre gresspollen4. En fottur i fjellheimen, eller en uke med frisk sjøluft på sommerhytta, kan være et deilig avbrekk for deg med pollenallergi. På pollenvarselet kan du holde deg oppdatert på pollenspredningen.

I tillegg til å redusere eksponeringen, er riktige allergimedisiner viktig for å redusere symptomene. Det påpeker avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg.

– Svært mange allergikere bruker reseptfrie legemidler mot allergi, og kan dermed gå glipp av mer effektive behandlingsmetoder. Allergi skal tas på alvor, og det er uheldig dersom man selvmedisinerer og ikke får bukt med symptomene man plages med. Ubehandlet allergi kan på sikt føre til astma, så en generell oppfordring er å oppsøke lege for en vurdering av medisinene man behandles med, forteller Steinsvåg.

Ti enkle grep for en mer allergivennlig sommer:

For å få mest mulig ut av sommeren er det noen tips som kan begrense ubehaget for deg med pollenallergi. Ved å redusere eksponeringen for pollenstøv kan du unngå unødvendig irritasjon.

1. Ta medisin etter legens anvisning, også på dager hvor du har milde symptomer.  

2. Skal du på utenlandsferie kan allergisesongen være annerledes enn i Norge. Forbered deg derfor i forkant av reisen, slik at du tar med eventuelle nødvendige medisiner på ferien. Les mer om allergi og ferie her.

3. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Husk også å sjekke pollenfilteret i bilen5.

4. Pollenspredningen er på sitt kraftigste midt på dagen, så utnytt morgentimene eller kveldsola på dager hvor pollenspredningen er kraftig4.

5. Vannaktiviteter som svømming, roing og padling er fine sommeraktiviteter for deg med pollenallergi. Les mer om allergi og trening

6. Hold vinduene lukket om natten og unngå å tørke klær utendørs. Pollen fester seg ofte til tekstiler, så bruk gjerne tørketrommel i pollensesongen4.

7. Skyll øynene morgen og kveld. Bruk gjerne ferdigblandet saltvann som du får kjøpt på apoteket6.

8. Bruk solbriller på de verste dagene for å skåne øynene4.

9. Ta deg en dusj eller et bad i sjøen. Pollen fester seg til håret, så en hårvask før du legger deg kan være lurt.  

10. Gresset bør klippes ofte for å unngå at det blomstrer og avgir pollen, men la noen andre ta seg av gressklippingen4.

Les mer på Allergiguiden på Facebook for nyttige råd og tips for å takle en allergihverdag.


Referanser: 
1 Norges Astma- og Allergiforbund, NAAF, www.naaf.no/fakta-om-pollenallergi/    
2 Norges Astma- og Allergiforbund, NAAF,  www.naaf.no/pollenallergi/gress-/
3 Norsk Helseinformatikk, NHI, https://nhi.no/sykdommer/allergi/diverse/pollenallergi/ 
4 Norges Astma- og Allergiforbund, NAAF, www.naaf.no/pollen-og-uteaktiviteter/
5 Norges Astma- og Allergiforbund, NAAF, www.naaf.no/10-gode-rad-til-deg-med-pollenallergi/
6 Vitusapotek, http://www.vitusapotek.no/pollenallergi

 

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell