Menu
Allergitabletter

Allergitabletter

Høysnue med plagsomme symptomer er aldri morsomt å få.

Allergitabletter har vanligvis bra effekt på milde og kortvarige plager

Allergitabletter har vanligvis bra effekt på milde og kortvarige plager. De lindrer rennende nese, nysing, kløe i nesen og plager i øynene, men fungerer dårligere mot tett nese1. Hvis tablettene ikke hjelper deg å bli kvitt symptomene, må du kontakte lege. Det kan hende at du behøver andre tabletter eller en annen type medisin. Tenk på at du skal være helt fri for symptomer for at din allergi skal være riktig behandlet. 

Hvordan fungerer allergitabletter?

Når allergener (irriterende stoffer) fra for eksempel pollen og pelsdyr virvler omkring i luften, kan de feste seg til kroppens slimhinner i øynene, nesen og lungene. Hos en person som er allergisk, overreagerer immunforsvaret på allergenet, og spesielle mastceller frigir da histamin og andre stoffer. Når histaminet frigjøres, øker blodvæskens evne til å trenge ut i blodkarene, og det er det som gjør at nesen hovner opp og blir tett. Histaminet stimulerer også visse slimproduserende kjertler i blant annet nesen, hvilket medfører at nesen renner. Det fører også til at man får nyseanfall og kløe i nese og øyne. Iblant klør det også i munnen og svelget. 

Allergitablettene søker å blokkere histamineffekten og motvirker således effektivt rennende nese, kløe og nysing, samt plager i øyne og svelg. Mange opplever imidlertid at de har liten effekt på nesetetthet1.   

Når allergitablettene ikke hjelper

For de fleste allergikere er det ikke nok å ta allergitabletter for å bli helt bra. Kontakt i så fall legen din slik at du kan få gjort en skikkelig allergiutredning.

Det er viktig at du ikke gir deg før du er helt fri for plager! Allergisk snue som ikke behandles, kan føre til astma på sikt2.

Referanser

1.  Norges Astma- og Allergiforbund, Undersøkelse og behandling, sist oppdatert 20.10.2016

2.  LHL Astma og Allergi, Ubehandlet allergi kan føre til astma, Publisert 12.04.2018

 

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Følg oss på Facebook

Følg Allergiguiden på Facebook, der du og andre kan få oppdatert informasjon om allergi, symptomer, behandling og mye mer. Få tips mot DINE allergiplager!

Følg Allergiguiden på Facebook