Astma | Allergiguiden.no
Astma

Astma

Astma

Spørsmål fra anonym:

Jeg er en kvinne på 29 år. Jeg fikk astma diagnose da jeg var ca. 10 år gammel. Jeg har sjeldent hatt store problemer med dette. Det har kun vært behov for medisiner i pollensesong og ved aktivitet i kulden. 

Jeg flyttet for 4 år siden til et rekkehus i et stort boligfelt i Oslo som ligger tett opptil skogen og en elv. Etter vi flyttet hit har jeg hatt en sterk økning av astmaplager. Jeg har slitt mer med kortpustethet, gjentatte luftveisinfeksjoner, tett nese og liknende. Jeg har derfor økt medisindoser (inkl. kortison). 

Min yngste sønn på 1,5 år har hatt astmaplager og luftveisinfeksjoner i store deler av sitt første leveår. Han får jevnlig astmamedisiner. 

Vi har ingen tegn til mugg i huset men jeg lurer på om man kan reagere på det rå/fuktige klima det er her? Eller evt. om det er mulig at det kan være for eksempel muggsopp på trærne i skogen utenfor vi kan reagere på? 

Dersom dette er tilfelle og vi bestemmer oss for å flytte, hvilke bo/omgivelser/forhold mener du er de beste mtp. astma og allergi?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Generelt vil kjølig og kaldt uteklima disponere for forverring av infeksjoner/astmaplager. Tørt/varmt klima det motsatte. Inneklima er imidlertid kanskje vel så relevant i ditt tilfelle. Bygningsmaterialer kan være et problem. Sponplater vil for eksempel kunne avgi avgasser som disponerer for luftveissykdom. Oslo kommune skal ha et innemiljøkontor som kan gi råd i forhold til luftkvalitet innendørs, måling og sanering. Mitt beste råd til deg er i første omgang å kontakte dem.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020