Atopisk Atopisk eksem | allergiguiden
Atopisk eksem

Atopisk eksem

Atopisk eksem kan gi tørr hud

Spørsmål fra anonym:

Da jeg var liten var jeg svært plaget med atopisk eksem. Dette vokste jeg av meg, og har ikke vært plaget på årevis. 

Høsten både 2012, 2013 og 2014 har jeg blitt gradvis mer plaget av tørr hud særlig under munnen, leppene og rundt øynene. Denne julen har tørr hud rundt øynene vært verst. 

Tidlig i desember fikk jeg øyebetennelse jeg behandlet med øyedråper og saltvann. Dråpene gjorde huden enda tørrere, og i tiden etterpå har jeg slitt med svært sår og tørr hud rundt øynene. Spesielt plagsomt er øyelokkene.  

Jeg har tidligere hatt hund uten problem, men å omgås hunder har vært spesielt plagsomt i jula. Jeg har fått tørre, røde øyne som klør og som gjør utslettet enda verre. Nå har jeg fått øyebetennelse igjen på det ene øyet, og utslettet rundt øyet er svært hissig, rødt og vondt. 

Jeg har prøvd med fete kremer, lite sminke, olje for å rense men finner ingen svært god behandling for den tørre huden. Hva skyldes det, og hvordan kan det gå over?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer:  

Dette høres jo ikke noe greit ut. At slike hudproblemer du har forverres om høst og vinter er ikke uvanlig. Det skyldes tørr og kald luft og det liker huden dårlig. Da er det viktig å beskytte den ved å tilføre fuktighet, slik du har gjort, unngå bruk av irritanter og allergener som kosmetikk og redusere kuldeeksponering.

Så kan man komme inn i en ond sirkel slik det høres ut som du har gjort. Vi snakker om at immunapparatet trigges. Da reagerer det sterkere og på ting det ellers ikke pleier å reagere på. Igjen er det viktigste å unngå det en opplever en reagerer på i størst mulig grad. I tillegg høres det ut som om du bør ha en omgang med kortisonholdig salve/krem for å dempe betennelsesreaksjonen i huden din. Det kan du få hos fastlegen din. 

Lykke til!


Spørsmål fra anonym:

Hei!

Vi har en gutt på 17 mnd som har fått atopisk eksem, med typisk utslett i ansikt /hals/albuer og i knehasene. Utslettet blusset veldig opp da han spiste litt nøtter (mandel og peanøtt). Vi har mye allergi i familien og det hadde vært fint å ta en allergitest. Har fått beskjed via fastlege om at det kan være vanskelig å få riktig svar på så små barn.

Hvor gammel bør han være før man evnt utreder for hva han reagerer på?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer:

Svaret fra fastlegen er delvis riktig. Der er sjeldent så små barn har laget allergiantistoffer, spesielt mot luftveisallergener. Tester man imidlertid din gutt på nøtter/peanøtter/mandler er det imidlertid godt mulig at han vil ha en positiv reaksjon. De praktiske konsekvensene er imidlertid veldig begrensede. Eneste behandling vil uansett være å unngå kontakt med de aktuelle matvarene. Så mitt råd er å vente med testing til det eventuelt viser seg at han har allergirelaterte symptomer til 5 - 6 års alder, og så unngå de tingene dere ser han reagerer på i den grad det er mulig.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020