Spørsmål og svar - hudallergi | allergiguiden
Hudallergi

Hudallergi

Hudallergi

 

Spørsmål fra anonym:

Jeg fikk påvist (svak) allergi mot bjørkepollen for nesten to år siden. Etter det har jeg klødd og klødd (også tørr og sår nese). Har både fått sprøyter og bruker allergimedisin (Telfast, Aerius, Cetrizin og Kestine). Jeg begynner å bli ganske desperat etter så lang tid! Jeg er klar over kryssallergi, og jeg tror nok det er det som er problemet. Jeg klarer bare ikke å finne ut av hva jeg ikke tåler. Har blitt sendt av fastlege "overalt". Vært på sykehuset 2 ganger. Også byttet fastlege. Klarer ikke denne kløen lengre. Er jeg i veldig dårlig form, kan jeg også være kvalm. Det går også utover allmenntilstanden. Håper virkelig du kan hjelpe meg. Jeg har enda ikke truffet på noen som har kunnet hjelpe meg.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Kløe på kroppen slik du beskriver det, er ikke typisk for bjørkepollenallergi. Det er heller ikke typisk for reaksjoner på proteiner som kryssreagerer med bjørkepollen. Jeg tror derfor dette med bjørkepollenallergi ikke er relevant for din hovedplage som er kløe i hud, slik jeg oppfatter det. Latex kan gi slike plager. Det finnes latex i mange typer tøy, spes. elastiske stoffer/strikk/elastikker. For meg høres det ut som du burde vært utredet av en hudlege. De tester på mye som kan gi sånne plager som du beskriver. Fastlegen din kan henvise deg til en slik.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har ikke vært allergisk tidligere. For ca. to mnd. siden fikk jeg rødhet og noe hevelse over øyebryn, og dette har forverret seg. Har også fått svie i øynene. Men, verst er hele nese-tuppen som har hovnet opp som en klump. Fortykket, hvit og med porer. Har snakket med legen, men han ser det ikke. Tok bilde av bihulene. Der var alt bra. Dette er svært plagsomt for meg, og jeg er fortvilet. Kviser kommer og går. Noe jeg aldri har vært plaget av tidligere. Hva kan dette være, kan du gi meg råd?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Egentlig umulig å si hva dette er uten å se det. Det beste rådet jeg kan gi deg er å få en henvisning til en hudlege. Dette høres ut som det kan ha noe med en hudinfeksjon å gjøre, men igjen, dette bør en hudlege se på dersom fastlegen din ikke finner ut av det.


Spørsmål fra anonym:

Vi har en datter på snart 2 år. Hun har stadig litt røde prikker rundt munn, nese og nå under øynene også. Dette kommer og går og vi finner ikke ut hva som er årsaken. Kan dette være matvareallergi? Evt. virussykdom?

Hun spiser gjerne havregrøt med banan og melk, melk til frokost og lunsj, pluss kvelds. Ellers stort sett bare vann. Får vanlige fullkorns brødskiver med leverpostei, smøreost, kaviar eller makrell i tomat. Middager består av kjøtt eller fisk, poteter/pasta og grønnsaker. Hun er veldig glad i frukt og spiser diverse ulike typer. Vi har også hund. Lurer litt på om det kan være noe i "røde matvarer" - kaviar, ketchup, tomatbaserte produkter? Prøver nå å kutte ut dette for å se om det har noen effekt.

Hun ser ikke ut til at hun er plaget av prikkene. Det virker ikke som de klør og de varierer litt fra dag til dag. Noen ganger har hun mye, andre dager nesten ikke noe. Kan kanskje bli litt mer når det er fuktig. Har hatt mye prikker i perioder med sikling pga. tenner. Hun har fin allmenntilstand og vokser som hun skal.

Bør vi ta en tur til fastlegen og utrede henne for ulike allergier? Er det noe vi bør være bekymret for? Barnehagen lurer også på hva dette er. 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Små barn med et svært potent immunapparat reagerer på mye med for eksempel utslett rundt munnen/røde prikker/ tilsvarende elementer rundt øyne og nese. Dette er i de aller fleste tilfeller ikke utrykk for allergi eller annen sykdom, men om et immunapparat som reagerer på veldig mye uten klinisk betydning. Så lenge datteren deres framstår som sunn og frisk og uten ubehag er det ingen grunn til gjøre noe med dette. Hun kommer overveiende sannsynlig til å "vokse dette av seg".


Spørsmål fra anonym:

Jeg har de siste tre ukene vært plaget med utslett stort sett over hele kroppen. Mest er det på brystkasse, skulder, underarmen, bena og ryggen. Jeg har fått kortison tabletter og salve av legen, det hjelper på kløen men jeg synes det blir bare mer og mer utslett. Utslettet ser ut som små røde prikker (rygg, brystkasse, skulder og beina). Under begge armene er det mer som røde roser. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dette problemet. 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er dessverre umulig å si noe om dette uten å se bilder av utslettet eller vite mer om sykehistorien din generelt. Kan skyldes alt fra lokale irritanter, lokale allergener, medikamenter etc. Fastlegen din bør være den som utreder dette, eventuelt med henvisning til andre spesialiteter.


Spørsmål fra anonym:

For å avhjelpe smerter ved akutt rygg, påsmurte jeg smertegel og tok en paracetamol på morgenen. 
Fikk i løpet av dagen voldsom kløe på rygg og etterhvert hissig utslett fra nederst på rygg og opptil skulderhøyde, også på maveregionen. 
Har fått lignende utslett tidligere (mye mindre) ved bruk av NSAID-preparater og andre smertestillende preparater. 
Er det noen test for å se hvilke stoffer jeg ikke bør ta? 
Fikk av hudlege en kortisonsalve, men synes det heller blusset opp enn ble mindre utslett.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

For meg høres det mest sannsynlig ut at du reagerer på et eller annet i denne smertegelen enn at du reagerer på NSAID-preparater eller paracetamol. Men man kan teste eventuell reaksjon på sistnevnte preparater gjennom prikktester. Dvs. at en løser medikamentene opp i vann og bruker oppløsningen som et vanlig prikktestekstrakt. Dette blir en ustandardisert test, men kan gi en viss pekepinn. Ellers vil opplevelse av at du reagerer på disse medikamentene kanskje den beste testen. Da blir det å prøve seg fram til du eventuelt finner noe du ikke reagerer på.

Lykke til!


Spørsmål fra anonym:
Jeg har fått tykke, betente utslett/hevelser som vedvarer. De opptrer rundt omkring på kroppen, noen blir store og noen små. På magen har jeg f.eks. utslett som er ca. 15 cm i diameter og med hvitt felt innerst. Ble først satt på Zyrtec i en uke. Da dette ikke hjalp ble det forsøkt penicillin kur for borrelia. Dette hjalp heller ikke. Utslettene blir litt tykke og litt såre og man ser tydelig at de hovner opp. Kan virke som de «blomstrer opp» på varme hudpartier som i hodebunn, under stram BH, i trusekant og inni armhulen. Har også dukket opp over hele kroppen, til og med under bena. Etter at det røde har gitt seg kan man i noen dager etterpå kjenne at det sitter en øm hevelse der hvor utslettet var.
Klør noe, men ikke plagsomt. De dagene jeg hadde store utslett på magen og i siden føltes det litt feberaktig. Ved siste konsultasjon var fastlege overbevist om at dette måtte være borrelia og jeg ble satt på kur - ingen blodprøver tatt! Takk og spent på svar.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Alltid vrient å si noe om utslett så lenge en ikke har sett det, men for meg høres dette ut som angionevrotisk ødem/urticaria/elveblest. Som regel ikke mulig å finne noen årsak til noe sånt. Førstehåndsbehandling er antihistaminer i 3 uker, eks. Zyrtec. Hjelper ikke det vil som regel en kort kur med prednisolon (kortison) tabletter slå dette ned. Hvis ikke Borreliakuren hjelper ville jeg spurt fastlegen om en prednisolonkur.


Spørsmål fra anonym:
Jeg har problemer med kløe og utslett om våren (April/Mai), og det kommer spesielt når jeg er ute i solen. Har vært hos legen når jeg var mindre, men de har hatt problemer med å finne ut hva det kan være. Men har undersøkt på trær og planter her i Vestfold. Utslettene er bittesmå rødaktig nupper, som rammer hender, fjes (spesielt panne), bryst og ører. De klør helt forferdelig, og kremer som Eurax fungerer ikke. Har også prøvd et par forskjellige allergimedisiner (piller), men også uten hell. Hva kan det være?


Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Det er ikke typisk at pollen gir hudplager på denne måten, så dette høres ikke ut som noen typisk pollenallergi. Uten å ha sett utslettet er det vrient å mene så mye om det. Mitt beste råd er at du får en henvisning til en hudspesialist. Fastlegen din kan hjelpe deg med det. Du kan også kjøpe kortisonholdige salver uten resept på apoteket. Det kan være nyttig å prøve.


Spørsmål fra anonym:
Jeg fikk utslett som klødde litt bak knærne og på lårene, øverst utenfor bikinilinja. Jeg ringte legen, men måtte vente i 3 dager. Innen det hadde jeg fått utslett fra skuldrene og ned til hånda. Det klødde enda mer, og mer intenst, spesielt på kvelden og morgenen. Jeg kom til legen og hun sa det var skabb. Og mye. Nupper tett i tett på armene. Jeg tok 1 skabb kur. Nix. Og det ble ikke noe bedre. Legen ba meg derfor ta to dager på rad. Det ble heller ikke mindre kløe og utslettet fortsatte å spre seg ned på fotbladene og bak på lårene og til og med på magen. Det på magen var veldig spredd og hver «klønupp» var helt for seg selv. Jeg dro tilbake til legen og jeg fikk drikke akutt allergi medisin som skulle dempe det etter 20 min om det var allergi. Hissigheten på utslettet forsvant og det klødde mye mindre første kvelden. I tillegg fikk jeg beskjed om å ta en zyrtek morgen og kveld. Jeg lurer på om jeg kan ha hatt skabb og fått en allergisk reaksjon på midden selv etter den døde eller om jeg aldri hadde skabb og bare har hatt en allergisk reaksjon? (Vi fikk aldri tatt en mikroskop/skrape test da legen ikke hadde utstyr). Jeg skal til hudlegen. Har ikke mye kløe annet enn litt kiling nå. Men utslettet vedvarer og føles som et tørt skall, selv om det ikke er hissig. Går enda på zyrtec. Kan det ha vært skabb i det hele tatt?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Det du beskriver er ikke typisk for skabb og heller ikke for reaksjon på husstøvmidd. Dette må være noe annet. Lurt at du har fått deg time hos hudlege.

Alt om din hud og hudproblemer - hudguide.no

Spørsmål om hud? Se Hudguide.no

Lurer du på noe om huden, hudsykdommer, eksem, kviser eller hudkreft? Ta en titt på vår søsterside hudguide.no

Besøk hudguide.no

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020