Klorvann | Allergiguiden.no
Klorvann

Klorvann

Spørsmål fra anonym:

Jeg har en gutt på 13 år som bestandig har vært plaget med endel allergier, deriblant pollen, nøtter og div. frø. Han har også kraftig eksem i perioder. Men vi ser også et fast mønster etter bading i klorvann. Eksemen blusser opp og blir hissig, og dette er forståelig etter eksponering for klor, men etter bading blir han HELT tett i nesa. Det hjelper ikke med nesespray og dette varer til langt utpå neste dag. Er så tett at han får ikke dratt inn luft i nesa i det heletatt. Han blir også utover kvelden/ettermiddagen klam (noen timer etter bading) og svett og får en temp. på 35,5 -36,3. (Vanligvis ligger han på 36.8 - 37.3) I tillegg får han vondt i hodet (ikke rart når nesa er så tett kanskje). Et par ganger den siste tiden har han vært i så dårlig form dagen etter svømming at han har måttet være hjemme fra skolen.

Han er en gutt som trener håndball flere ganger i uka, så det er ikke aktivitetsnivået som gjør han så ekstremt sliten. Tilfeldig, eller kan det ha en sammenheng med klor? Kan dette være en type allergi?  


Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Nesetetthet er et kjent problem hos svømmere. Like over vannflaten i et klorvannbasseng kan konsentrasjonen av klor bli høy, høy nok til skape en irritantbasert betennelse i slimhinnene i nesen som kan gi plagsom nesetetthet. Det finnes flere eksempler på at aktive svømmere har måttet gi seg på grunn av dette problemet. Dette handler ikke om allergi, men om en irritantreaksjon på linje med tobakk, sementstøv etc. Dessverre har vi ingen effektiv behandling utover å unngå den utløsende irritanten, i din sønns tilfelle klorbasseng. Nesespray med kortison/antihistamin kan lindre plagene, men neppe fjerne dem. Det finnes saltvannsbasseng/ basseng med lavt klorinnhold, men kanskje ikke i ditt nærområde.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020