Matallergi og kryssallergi | allergiguiden
Matallergi og kryssallergi

Matallergi og kryssallergi

Spørsmål fra anonym:

Min datter har pollenallergi, bjørk, og kryssreagerer med det meste som er kryssallergener til bjørk. Hva er sannsynligheten for at hun vil reagere på kikerter hvis jeg bruker dette i f.eks. vegetarmat?


Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Hvis kikertene varmebehandles på over 75 grader er sjansene for en reaksjon minimal.


Spørsmål fra anonym:

Første gangen jeg reagerte allergisk var i 2010 etter å ha spist en liten bit scampi. Magen var smertefull, bena bar ikke, krabbet inn på do med diare, oppkast, hodepine. Helt slått ut. Ble såpass at jeg kom meg på beina litt utpå dagen. Andre gangen (2013) var i syden. Hadde spist ute. Siden jeg har cøliaki er vi forsiktige med hva vi bestiller. Husker ikke helt hva vi spiste, men kan ha vært et krydder. Ikke skalldyr. Der kom reaksjonen etter en times tid. Begynte litt forsiktig med uvel mage. Så startet det. Diare, oppkast, veldige magesmerter, hodeverk (migrene), fryser og svetter, alt går rundt, elendig almenntilstand. Begynte med hallusinasjoner. Da ble jeg redd og overlot alt til kona. Legen kom etter 20 min. Han stakk noen sprøyter i armen og i baken min, sa ok og god bedring. Har hatt matforgiftning og det er ingen ting i forhold til dette!

Siste gangen (2014) var da jeg fikk tabletter av tannlegen grunnet en betennelse. Sånne med et mykt skall på utsiden. Etter tablett nr. 2 ble jeg borte noen minutter. Følte meg ikke bra da jeg kom til meg selv igjen. Var alene hjemme og ventet til kona kom hjem. Var da blitt bedre. Kona ringte legevakta og ble enige om å ikke ta flere tabletter og se an situasjonen.

Var hos fastlegen for å ta blodprøve. Den viste ingen ting. Tror selv jeg ikke tåler skalldyr. Har fått 2 stk. epipenn fra fastlegen! Hva kan jeg gjøre for å få vite hva jeg reagerer på? Dette er vanskelig for meg og verst for kona mi.


Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Dette høres komplisert ut. Prinsipielt er det to mulige mekanismer bak sånne reaksjoner, allergi eller intoleranse. Allergi kan man teste via blodprøver og/eller hudprikktester. Førstnevnte kan fastlegen din ta. Sistnevnte må gjøres av spesialister som behersker teknikken. Både ØNH-leger, lungeleger gjør det. Når det gjelder intoleransereaksjoner, er det provokasjons- og eliminasjons-tester som gjelder. Provokasjon vil si at du prøver å spise enkeltprodukter som du mener du reagerer på og så avvente noen timer for å se etter reaksjon. Eliminasjonsdietter vil si at du fjerner et og et element fra kostholdet ditt som du tenker at du kan reagere på for å komme fram til et kosthold som du kan leve med. Dette er langvarige og omstendelige prosesser som bør gjøres i samarbeid med lege, oftest på sykehusavdelinger. Fastlegen din kan henvise deg til folk som driver med dette.


Spørsmål fra anonym:

Tre ganger dette året har jeg reagert på noe med å få rød, ru hud i ansiktet. Det svir i huden når jeg smører på enten Hydrokortison eller Aderma, som jeg nå har brukt. Jeg reagerer åpenbart på noe og den siste gangen jeg fikk dette utslettet, hadde jeg spist blåmuggost. Jeg spiste også sushi samme dag. Vet dere hva som kan være mest sannsynlig; utslett/eksem av blåmuggost eller sushi?  Dette er det eneste jeg har spist som var utenom "det vanlige". Kan det være at jeg reagerer på det? Jeg har aldri reagert på slik ost før, så litt rart er det jo. 

Utslettet sprer seg fra nesevingene og ned til munnen, samt haken og under haken. Har du noen formening om hva dette kan skyldes? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Jeg kjenner ikke til at blåmuggost er et allergen som kan gi denne typen lokale reaksjoner i ansiktet. Heller ikke at sushi gjør det, selv om det er kjent at enkelte kan reagere på fisk og skalldyr. Da er det imidlertid mage-tarm-problemer de som regel får. Jeg kjenner heller ikke til at det finnes spesielle tester som kan gi et sikkert svar på dette utover at du "provoserer" deg selv. Det vil si spise blåmuggost en gang til for å se om det samme kommer tilbake. En annen dag kan du spise sushi å observere om det kommer en reaksjon. Hvis du reagerer har du for så vidt selv stilt diagnosen. Eneste behandling er å unngå det du eventuelt reagerer på. 


Spørsmål fra anonym:

Jeg har tatt allergitester og reagerer på midd og bjørk. Jeg har hatt en episode med kraftig reaksjon på fisken Lyr. Det endte med adrenalin på sykehus pga. hoven og sår munn. Jeg har tatt nye prøver og de viser det samme. Jeg kjenner litt kløe i munn ved noen typer nøtter, epler, pærer og kiwi.
Mitt spørsmål er: Kan jeg forsøke å spise fisk? 

Tenker på laks, torsk og sei hovedsakelig. Siden prøvene ikke viser at jeg er allergisk mot fisk. Jeg har lavt innhold av vitamin D, og tar tilskudd. Er veldig glad i fisk, og har svært lyst på det. Men ikke hvis det samme skjer igjen.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Siden prøvene dine på fiskeallergi er negative er det nesten litt rart at den ubehagelige opplevelsen du hadde skyldes reaksjon på fisk. Hadde jeg vært deg ville jeg forsøkt å spise fisk igjen. Start med en bit og vent noen minutter. Skjer det ikke noe kan du spise mer. 


Spørsmål fra anonym:
Jeg har mange ulike typer allergi. Jeg har bjørkepollen- og gresspollenallergi. Jeg har kryssallergi og reagerer på epler og pærer. Det klør i og rundt munnen. Med jordbær og moreller så klør jeg i og rundt munnen men reagerer kraftigere da jeg kjenner hevelse i halsen. Jeg reagerer bare av og til på druer og vannmelon. Andre typer melon kan jeg ikke spise i det hele tatt. Jeg får kløe i hendene av å skrelle gulrøtter. Jeg får reaksjon av å spise rå gulrøtter, kålrot, kålrabi, sukkererter m.m. Jeg reagerer på alle typer nøtter, unntatt cashewnøtter, pistasj og peanøtter. I pollensesongen reagerer jeg også på peanøtter. Legen min har tatt et par blodprøver og sier jeg er allergisk mot hund, men har aldri reagert på hund som jeg har merket.

Min datter på 11 år har fått påvist glutenallergi og må i tillegg holde seg unna laktose en stund.
Mitt spørsmål: Er det mulig at jeg har glutenallergi, og at hun har fått det fra meg? Jeg har lest at det er mulig å ha glutenallergi resten av livet uten å vite det. Bør jeg ta en blodprøve for å teste om jeg har glutenallergi? Er det et samlet begrep på mine allergier? Er det noen blodprøver jeg kan ta for å få påvist alt dette uten å tømme flere liter blod?
Min lege er negativ til å ta for mange blodprøver og mente det ikke er så alvorlig å ha matallergi. For en person med allergi, men ikke kunne bevise det, er en stor belastning i likhet med ikke å spise og nyte mat som man vet man liker. Jeg fikk påvist pollenallergi i 12 års alder og jeg husker ikke sist jeg spiste jordbær. Finnes det andre løsninger for oss som er allergiske enn å koke maten eller unngå å spise mat som er godt?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
En kaller det glutenintoleranse, og det kan en ha uten å vite det. En kan ta blodprøver som kan forsterke mistanken. Det handler ikke om store mengder blod. En endelig diagnose forutsetter imidlertid at det tas vevsprøver fra tynntarmen. Fastlegen din kan eventuelt henvise deg til det.  Det er ingen fellesbetegnelse på dine allergier. I forhold til matvarer du reagerer på finnes det dessverre ingen annen mulighet enn å koke, hermetisere eller steke disse, hvis du vil spise dem. Noen opplever imidlertid at det å skrelle frukt gjør at en kan spise den. Du kan jo prøve det.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har hatt pollenallergi, gress og bjørk, siden barndommen. De siste årene har jeg vært plaget av løs mage og luft. Fastlegen har ikke funnet ut av dette. Googlet tilfeldigvis kryssallergi. De matvarer som er oppgitt stemmer stort sett mot det jeg selv føler jeg reagerer på. 

1) Finnes det en test som eksakt fastslår kryssallergi.
2) Finnes det vaksiner/medisiner mot kryssallergi.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Eneste mulighet til å påvise kryssallergier er å provosere, det vil si prøve seg fram med å spise ting å oppleve at en reagerer eller ikke reagerer. Symptomene dine er ikke typiske for reaksjon på allergener som kryssreagerer med bjørk og timotei. Typiske reaksjoner er kløe og ubehag i munn og svelg. Løs mage og luft er som sagt ikke typisk. Med dine plager er det mer nærliggende å tenke laktoseintoleranse (mangel på melkespaltende enzymer) eller glutenintoleranse.
Vi har dessverre ingen spesielle medisiner eller vaksiner mot kryssallergi. Det eneste som hjelper er å unngå det man eventuelt reagerer på.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har hatt alvorlig fiske-allergi siden jeg var 11 år. Har aldri tålt uer. Jeg får skumle reaksjoner som kvelning og hovner generelt igjen over alt. Jeg har av denne grunnen ikke prøvd å spise annen sjømat i voksen alder for jeg tenker det kan utløse lignende reaksjoner. Men nå har jeg lest at det slett ikke er sikkert, og at mange fint kan spise skalldyr og skjell selv om de ikke tåler fisk. Jeg spurte fastlegen min om å få en henvisning til allergispesialist, men hun sa at siden jeg har så alvorlige reaksjoner på fisk er det ingen vits i å prøve en gang, og at det ofte oppstår kryssallergi. Hva er riktig? Har så veldig lyst til å spise sjømat igjen, men vil gjerne finne ut av det i trygge omgivelser.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Det er mulig å ta blodprøver for å se om du har laget allergiantistoffer mor fisk og skalldyr. Har du ikke det, kan du med stor sannsynlighet spise aktuelle arter uten problemer. Har du lagd slike antistoffer er det hele litt mer usikkert. Å ha slike antistoffer er ikke ensbetydende med at du vil reagere, men du er disponert. Hvis det er viktig for deg, går det an å prøve små mengder å se hvordan det går. De aller fleste tåler litt. Hvor mye må en bare prøve seg fram med. Litt er for de fleste mye bedre enn ingen ting.


Spørsmål fra anonym:
Er glad i egg. Har brukt å spise egg til frokost hver dag. Får veldig rennende nese ved og etter frokosten. Nyser også. Har nå i en uke sluttet å spise egg. Har ikke vært noe plaget nå. Nyser ikke heller. Tror selv at det er egg jeg ikke tåler, dessverre. Hva mener legen?


Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Dette høres ikke ut som allergi mot egg, men det en kaller en gustatorisk rhinitt. Det handler om at neseslimhinnen reagerer på temperaturen på den maten vi spiser. Dette skjer spesielt hos menn etter hvert som de blir eldre. Det typiske er eldre menn som får dryppende neser når de spiser varm suppe. Vet ikke om du har lagt merke til noe sånt. Behandlingsmulighetene er begrensede. Noen har glede av en kortisonholdig nesespray, eventuelt et medikament som heter Atrovent nasal. Fastlegen din kan eventuelt skrive ut disse til deg.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  11.11.2020