Nøtteallergi | Allergiguiden.no
Nøtteallergi

Nøtteallergi

Nøtteallergi

Spørsmål fra anonym:

Jeg har selvdiagnostisert meg med katteallergi basert på kraftig svie i øynene, rennende nese og hyppig nysing om jeg ikke vasker hendene etter å ha tatt på katten. Jeg har ikke katt selv, men det har min mor. Jeg tar derfor vanligvis en effektiv allergitablett (Kestine) når jeg er hos henne. Nå har jeg vært hos fastlegen og fått vite at jeg er allergisk mot bjørk og nøtter (spesielt hasselnøtter). Prøvene slo ikke ut på katteallergi i det hele tatt. Jeg spiser mye nøtter og har aldri merket noe til allergi. Bjørkeallergien merket jeg for første gang i år, noe som var grunnen til at jeg ville sjekke meg hos legen. Kan reaksjonene mine på katt ha noe med kryssallergi å gjøre? Og: vil nøtteallergien kunne forverre seg om jeg fortsetter å spise nøtter som jeg alltid har gjort?


Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Din reaksjon på katt kan ikke ha noe med kryssallergi i forhold til bjørk/nøtter å gjøre. Proteinene i katt og bjørk/nøtter er så forskjellige at kryssreaksjon ikke vil skje.

Men det er ganske vanlig at bjørkeallergikere reagerer på nøtter. Proteinene i disse er så like at immunapparatet ofte ikke ser forskjell. Dermed kan det settes i gang en allergisk reaksjon hos bjørkeallergikere når de spiser nøtter. Men ikke hos alle. Hos deg høres det i tillegg ut til at immunapparatet har laget antistoffer ikke bare mot bjørk, men også mot nøtter. Dermed er du ekstra disponert for å kunne reagere. På den annen side, hvis du har spist nøtter i alle år uten å reagere er det ingen grunn til å slutte å spise nøtter. Du er disponert for å kunne reagere. Vi vet imidlertid ikke hvor mye som skal til av nøttespising før det eventuelt vil skje. Skjer det får du eventuelt revurdere nøtteinntaket.


Spørsmål fra anonym:

Jeg spiste marsipan med sjokolade og fikk i ettertid en kraftig kløe spesielt i hendene. Jeg har hatt kløe i lang tid, men her slo det til rett etter at jeg hadde spist marsipan. Ingen salve har gitt lindring. Kan det være nøtteallergi? Hvor kan jeg teste meg?


Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Kløe bare i hendene er ikke en vanlig allergisk reaksjonsform på marsipan/nøtter/mandler. Men fastlegen din kan ta blodprøver/hudprikktest som viser om immunapparatet ditt har laget allergiantistoffer mot de aktuelle proteinene. Slike antistoffer er en forutsetning for en allergisk reaksjon.


Spørsmål fra anonym: 

Jeg har en sønn på 8 år som har fått påvist peanøttallergi. Det er den mest alvorlige varianten. I forbindelse med utredningen klarte de ikke å påvise om det bare var peanøtter (belgfrukt) eller om det også var nøtter (f.eks cashew) han reagerer på. Legen/spesialist anbefalte å holde seg unna alt som kunne minne om nøtter/peanøtter. Synes dette hemmer livet mye om det ikke er nødvendig. Fikk også litt lite informasjon. Nå får f.eks. ingen på skolen plukke kastanjenøtter på bakken for å unngå smittefare. Det virker for meg litt mye, men det var det legen anbefalte. Finnes det en mulighet for å sjekke dette nøyere? Kan du anbefale en spesialist på dette feltet? Privat eller offentlig i Oslo regionen eller Østfold?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Såkalte "nøttefrie" skoler er blitt en stor sak enkelte steder og vil i de aller fleste sammenhenger være en betydelig overreaksjon. Den som kan mest om dette her til lands er Helene Lindvik, lege og forsker på området. Hun arbeider nå i en privat barnelegespesialistpraksis i Osloområdet. Foreslår at du ber fastlegen din henvise deg dit. 

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020