Plagsomme symptomer | Allergiguiden.no
Plagsomme symptomer

Plagsomme symptomer

Plagsomme symptomer

Spørsmål fra anonym:

Jeg har mange allergier, blant annet hund, hest og katt. Av legen min så har jeg fått nesesprayen Avamys, Livostin øyedråper og Aerius 5mg allergipiller. Finnes det noen nye medisiner? Eller har jeg det nyeste på markedet? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er en nesespray som heter Dymista, som inneholde både et lokalt nasalt steroid og et nasalt antihistamin. Det vi si en kombinasjon av to effektive antiallergiske medikamenter i en nesespray. Den kan være verdt å forsøke. Men det aller viktigste for å unngå plager er å unngå kontakt med de dyrene du eventuelt reagerer på.


Spørsmål fra anonym:

Har i mange år vært plaget med hovne og betente slimhinner i nese bihuler men har først nå i det siste blitt satt på sporet at det kan skyldes astma eller allergi. Plagene er året rundt og blir ikke verre av noe jeg kjenner til, annet enn svært kraftig nyseanfall av alkohol. Har nå tatt prikktest to ganger uten utslag på noe. Det rare er at prikktesten heller ikke har utslag på histamin og legen synes det er merkelig og forstår ikke hvorfor. Spørsmålet er om du har råd om hvordan jeg går videre for å finne ut av dette? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Rart at ikke du får reaksjon på histamin. Bruker du allergitabletter av noe slag? De vil kunne slå ut en histaminreaksjon. For å komme deg videre i forhold til allergi og det du eventuelt reagerer på, kan du be fastlegen din om at det blir tatt blodprøver. De er like sikre som en prikktest.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har en sønn på 17 år. Han hoster mye. Har vært til lege og tatt prøver og ikke fått påvist noe allergi, men han får allergi tablett daglig. Blir verre uten. Vi har sett at på våren når pollen begynner å komme er han tydelig allergisk. Og at medisin hjelper mot rennende nese. Men hosten forsvinner ikke. Han sier det klør i halsen. Nå er vi i november! Kan det være støv? Nugatti? Katten? Inneklima?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Med forbehold om at han ble testet på en relevant måte, utelukker en negativ test for alle praktiske formål at han er allergisk. Allergitabletter kan godt dempe symptomer på generell slimhinneirritasjon, som eks. hoste. Sånne irritasjoner kan skyldes irritanter i innemiljøet. Men igjen, en allergisk reaksjon med negative tester er svært lite sannsynlig. Det å suge på pastiller øker spyttsekresjonen. Det kan dempe hoste. Det samme kan det å drikke, litt og ofte. Ellers finnes det hostedempende medisin som fastlegen deres eventuelt kan formidle.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har pollenallergi, og er i tillegg sensitiv for "det aller meste." Jeg skal gjennom en skikkelig allergitest når pollensesongen er over i år. Jeg har problemer med at jeg tidvis blir veldig allergisk i øyne/nese og får tendenser til astma. Opplever å hovne opp og få utslett spesielt rundt øyne. Kløe og sårhet i øyne. Opplever ikke at medisinene virker lengre. Bruker zyrtec x2, øyedråper; opatanol og nesespray; Dymista. Ser av pollenvarselet at jeg ikke "burde" være så dårlig. Likevel klarer jeg ikke å oppholde meg lenge om gangen ute. Hva kan jeg gjøre mens jeg venter til september for å få en skikkelig test? Når kontakter jeg legevakten/lege. Er bekymret for skader på øynene i det lange løp. 

 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Høres problematisk ut det der. I forhold til allergitester kan de tas når som helst på året, ikke nødvendig å vente til en pollensesong eventuelt er over. Mange tror det, men slik er det ikke. Hadde jeg vært deg, ville jeg derfor kontaktet fastlegen din for å få tatt testene slik at du kommer deg videre med diagnostikk og behandling.


Spørsmål fra anonym:

For omtrent 7 uker siden begynte jeg å reagere på noe jeg ikke helt vet hva er. Jeg har aldri vært allergisk mot noe i hele mitt liv, men plutselig har jeg fått tett/rennende nese som klør hele tiden, jeg nyser konstant, øynene er hovne og irriterte og de klør også. Det har ikke skjedd noen endringer i livet mitt som at jeg har fått kjæledyr eller noe lignende,- jeg lever som jeg alltid har gjort, og den eneste endringen jeg kan komme på er at jeg ble vegetarianer i januar. Dette er en konstant plage og er ikke verre om jeg er utendørs eller innendørs, og det er ikke dyrerelatert. Det er verst om morgenen og på kvelden, men som sagt så er det konstant og holder på hele dagen. Hva kan jeg være allergisk mot? Midd?

Jeg tester Zyrtec for øyeblikket, men så langt har pillene hatt liten til ingen effekt.

 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det var litt rart det der. En kan jo "plutselig" bli allergisk mot ting en ikke har reagert på før, også som voksen. Det er en såkalt "fult glass-effekt". Plutselig renner glasset over - plutselig begynner immunapparatet å reagere. Dersom det er tilfelle med deg kan husstøvmidd være et aktuelt allergen. En blodprøve/hudprikktest vil kunne bekrefte/avkrefte det. Ellers skyldes jo sånne ting ofte en eller annen endring i livet slik du også er inne på selv. Noe som en del kan reagere på er nye prevensjonsmidler. Vet ikke om det er aktuelt for deg. Men jeg vil anbefale deg å ta en prat med fastlegen din om dette.


Spørsmål fra anonym:

Min mann nyser og nyser og nesen renner, lommetørkelene blir kliss våte. Han sier selv det kommer når det er temperaturforandringer. Blir sliten og trøtt. Har hatt dette i over 20 år . Har tatt allergitest for mange år siden, fant ikke noe. Dette er veldig plagsomt for han da det plutselig kommer og spesielt når en gjerne er ute blant folk i forskjellige sammenheng. Jeg har lest om ikke-allergisk rhinitt, kan det være det og hva bør han gjøre?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Slike problemer har sjeldent noe med allergi å gjøre. Det handler nesten alltid om hormonelle forandringer som spesielt hos menn gir neserenning, vanntynt blankt sekret. Det er ikke alltid en klarer å fjerne dette. Men, det første behandlingsalternativet er kortisonholdig nesespray, eventuelt også med antihistamin hver dag i minimum 3 mnd. Den kan dere få på resept hos fastlegen. Hjelper ikke det kan dere be om å få prøve Atrovent nasal. Dette kan også fastlegen deres hjelpe dere med.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har hatt allergiplager siste 25 år, rennende, kløende øyne, tett nese og mye nysing. Bruker nasonex nesespray, zaniden øyedropper og aerius 5 mg tabletter. Til tross for medisiner, skylling av nese og øyne med saltvann har jeg vært veldig sterkt plaget kontinuerlig det siste halvåret. Har prøvd ulike allergimedisiner (telfast, zyrtec), men ingenting tar knekken på dette. Har tatt allergitest for mange år siden, men den slo ikke ut. Den gang gikk jeg på medisiner. Er det slik at jeg må være uten medisin i 3 uker for å kunne teste for allergi igjen? Er også plaget med kløe i huden etter soling og dusjing uten at det er noe utslett. Får også veldige nyrebetennelse etter dusjing. Bruker uparfymert sepe fra apoteket. Ønsker råd om hva jeg skal gjøre.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Slik det høres ut for meg er det viktigste i første omgang å fastslå om du har en allergi eller ikke. Fastlegen din kan hjelpe deg med det. Hvis vedkommende bruker hudprikktester for å gjøre det skal du stoppe med allergitabletter 7 dager før testen tas. De andre allergimedisinene kan du ta som vanlig. Bruker vedkommende blodprøver trenger du ikke stoppe med noen allergimedisiner i forkant.

Dersom du har en eller flere allergier er det aller viktigste behandlingen å unngå kontakt med det du reagerer på i den grad det er mulig. Eks. kvitte seg med dyr man eventuelt reagerer på. Du finner mye informasjon om dette på hjemmesidene til Norges Astma og Allergiforbund, NAAF.no. Er det pollen som er problemet kan allergivaksinasjon være et alternativ, fastlegen din kan eventuelt henvise deg til noen som driver med det.

Klarer man ikke påvise noen allergi, er det dessverre ikke så mye mer enn kan gjøre enn å bruke de medisinene, eller lignende, som du allerede står på utover igjen å prøve å unngå steder eller situasjoner som forverrer plagene.


Spørsmål fra anonym:

Jeg er en jente som skal begynne i 7 klasse. Jeg har astma og har mye kløe i øynene, mest i øyekroken. I tillegg har jeg tett nese og nyser mye. Hvilken allergi har jeg?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

De opplysningene du gir er dessverre ikke nok til å fastslå hva du eventuelt er allergisk mot. Fastlegen din vil kunne undersøke dette nærmere, enten ved å ta en blodprøve eller en hudprikktest. På den måten vil en kunne finne ut hva du eventuelt har laget allergiantistoffer mot og dermed hva du kan reagere allergisk mot. Det er ikke sikkert du er allergisk selv om du klør i øynene, nyser og er tett i nesen. Det er også andre årsaker til disse symptomene.


Spørsmål fra anonym:
Jeg var hos fastlegen min og fikk tatt en utredning av allergi (blodprøve). Den viste ingen allergener i mat eller luft. Men jeg har jo allergi symptomer som tett nese og kløe i øyene. Dette har vedvart i flere måneder og jeg trodde det bare var en forkjølelse som ikke ga seg. Jeg fikk påvist astma for 2 år siden. Og tar daglig medisiner for dette.
Jeg lurer på hvorfor blodprøven ikke ga utslag. Kan det være noe blodprøven ikke viser?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Sjansen for at allergiprøver skal være det vi kaller falskt negative er veldig liten. Så overveiende sannsynlig har du ikke laget allergiantistoffer mot de tingene du er testet på. Det er imidlertid mange andre ting som kan gi allergilignende symptomer, alt fra irritanter i innemiljø/utemiljø, hormonelle faktorer, infeksjoner etc. Eventuelt kan du be fastlegen din om få forsøke medisin mot allergi som også kan redusere plager ved beslektete tilstander.


Spørsmål fra anonym:
Jeg har lenge lurt på om jeg har pollenallergi. Men symptomene mine virker ikke helt typiske. Jeg får oftere vondt i halsen, hoste og irritasjon og vondt i bronkiene, enn at jeg nyser og er snørrete. Men øynene kan renne.
En nabo fortalte meg at han ikke var allergisk, men at legen hadde fortalt ham at han hadde følsomme slimhinner / hyperreaktivitet. Det kan høres ut som det er tilfellet for meg også. Jeg får ofte sterk kløe i halsen om jeg spiser kiwi, fersk ananas og honningmelon. Tåke gir meg også ofte halsplager.
Finnes det noe hjelp for følsomme slimhinner / hyperreaktivitet? Er det noe vits i å ta antihistaminer? Det plager meg ikke så mye av året, men nå er det ganske plagsomt. Vil nesten ikke være ute, for da blir det verre.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Kløe i halsen når du spiser ulike ting kan tyde på at du reagerer allergisk på dem. En blodprøve eller hudprikktest kan bekrefte/avkrefte det. De som reagerer på kiwi reagerer også ofte på latex. Vet ikke om du har opplevd at du får hudplager ved kontakt med ulike gummi/plastartikler. Eneste behandling mot ting som dette er å unngå kontakt med det en opplever en reagerer på. Vi har ingen operasjoner/medisiner som kan fjerne slike plager. Antihistaminer kan lindre. Ellers er beste behandling mot følsomme slimhinner å tilføre fuktighet. Enten ved å drikke vann, litt og ofte. Eller suge på et eller annet.


Spørsmål fra anonym:
Det har vært vasket på jobben min og det luktet veldig mugg etterpå. Jeg ble uvel med kløe i øyne, tørr i halsen og rennende nese. Mugglukten vil ikke forsvinne fra nesen når jeg kommer hjem og jeg er sår i øynene. Hva bør jeg gjøre? Jeg har ingen allergier som jeg vet om. Kan vasking med mopp som det lukter mugg av utløse allergi?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Det høres ikke sannsynlig ut at plagene dine skulle skyldes muggsoppallergi. Det er mer sannsynlig at det skyldes at du reagerer på vaskemidler som har vært brukt. Noen slike vaskemidler er sterke irritanter som kan gi allergilignende symptomer. De vil i så fall gi seg i løpet av få dager. Eneste mulighet til å utelukke at det dreier seg om muggsoppallergi er at du blir testet. Det kan fastlegen din hjelpe deg med. Har du ikke lagd allergiantistoffer mot muggsopp kan du heller ikke reagere allergisk på den.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020