Trening og allergi | Allergiguiden.no
Trening og allergi

Trening og allergi

Trening og allergi

Spørsmål fra anonym:

Jeg har som mange andre startet med sykling i voksen alder. Har fått et mye bedre liv og tilsvarende vektreduksjon, men selvsagt ikke uten hindringer. Jeg har slitt med allergi mot gress siden ungdommen, med tretthet, høysnue og rennende øyne. Har nå begynt med Grazax vaksinasjon siden allergi mot gress er påvist hos lege. Har også prøvd mange flere andre tabletter uten virkning. 

Siden jeg starter med sykling har jeg oppdaget en annen bivirkning av allergi, fra å være i veldig god form og trene mye, kan formen andre dager være helt på bunn. Fikk min første opplevelse av dette i april, noe som tilsier at jeg kanskje reagerer på Or eller Hassel også, stivnet totalt i beina. 

Da de fleste sykkelritt går i pollensesongen, lurer jeg på om det finnes medisiner som kan hjelpe meg å fungere normalt. Er siste utvei kortisonsprøyte? Hjelper denne for problemene med bronkiene som sannsynligvis ikke er så glad i pollen? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er helt riktig at pollenallergi kan gå ut over fysisk prestasjonsevne. Det handler om en generell nedsatt kapasitet og nedsatt kapasitet pga. tette luftveier. Stive bein kan være en indirekte konsekvens av dette. Med din idrett er du ekstra utsatt. Du puster inn store luftvolumer. Dette innebærer en tilsvarende økt risiko for tilsvarende store pollenmengder og tilsvarende mye symptomer. Allergivaksinasjon mot bjørk vil kunne redusere plagene dine hvis du er allergisk mot bjørk. Bjørkevaksinasjon reduserer også plagene forårsaket av or og hassel. Ut over det har vi dessverre ikke noen god behandling utover vanlig symptomlindrende kortison/antihistaminholdig nesespray og allergitabletter. Du bør holde deg unna kortisonsprøyter, dels fordi de står på dopinglista, dels fordi de har en uforutsigbar effekt, og dels fordi de innebærer en klar risiko for uheldige bivirkninger både på stikkstedet og på kroppen generelt. 

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020