Korona, forkjølelse eller allergi | Allergiguiden
Korona, forkjølelse eller allergi?

Korona, forkjølelse eller allergi?

Symptomene på korona, forkjølelse og allergi kan være nokså like, og det kan derfor være vanskelig å skille dem fra hverandre.1,2 Dette bør du gjøre hvis du er usikker på hva plagene skyldes.

I tillegg til at koronaviruset sirkulerer i samfunnet, er pollensesongen godt i gang og skaper utfordringer for nær én million nordmenn med pollenallergi.2,3 Når symptomene også kan skyldes en vanlig forkjølelse kan det fort skape forvirring.1

– Alle tre tilstandene kan gi tett eller rennende nese, endring i luktesans, hoste og redusert allmenntilstand. Allergi gir i større grad kløe i øynene, og det er sjelden man får feber med allergi, men ellers er det mye som er likt, sier øre-nese-hals spesialist ved Aleris Frogner, Lill Karin Bondø. 

Typiske symptomer  

Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en oversikt over de typiske symptomene ved korona og allergi.1 Denne kan være til hjelp for å skille tilsandene fra hverandre.


Viktig å teste seg for korona
Det viktigste er å først finne ut om du har korona eller ikke.2 Har du noen av koronasymtomene bør du alltid teste deg.4 Bondø oppfordrer også allergikere til å teste seg i begynnelsen av den aktuelle pollensesongen for å være på den sikre siden.  

– Mange med allergi kjenner allergien sin, og hvis du opplever at medisinene lindrer symptomene kan du være ganske sikker på at det skyldes allergi. Akkurat når symptomene oppstår kan det likevel være vanskelig å vite hva de skyldes, sier Bondø, og legger til:

– Siden vi nå er i en situasjon med pandemi bør du være ekstra forsiktig. Får du symptomer fra luftveiene bør du alltid holde deg hjemme, og teste deg. Det er lav terskel for å ta koronatest.  

Forkjølelse eller allergi?
Dersom koronatesten er negativ og symptomene vedvarer, anbefaler spesialisten å oppsøke lege for å få riktig diagnose og behandling.

– Det er lett å tro at symptomene du opplever hver vår er en vanlig forkjølelse, og mange bruker flere år på å få en allergidiagnose. Hos legen kan en blodprøve eller en prikketest gi svar på om du er allergisk, og hva du reagerer på. Det kan også hende du har en underbehandlet allergi, og at en annen medisin vil kunne gi bedre kontroll over symptomene, sier Bondø, og legger til:

– Noen kan få bivirkninger og bli uopplagt av medisinen sin, og kan derfor ha fordel av å bytte.

Les også: Forskjell på forkjølelse og allergi?

Hun anbefaler allergikere å ta medisiner fast, og i forkant av den aktuelle sesongen, fremfor å ta medisiner av og til når symptomene er som verst.

– Allergikere som er mye plaget av symptomer bør også prøve å unngå eksponering for pollen, så godt det lar seg gjøre. Det kan derfor være lurt å holde seg inne på dager med mye pollenspredning, ikke lufte på soverommet på dagtid, samt skifte klær, vaske ansiktet og håret når du har vært ute. I tillegg kan det være effektivt å skylle nesen med saltvann for å fjerne pollen fra slimhinnen, råder Bondø.  

Les også: Gode råd for en allergivennlig sommer

Allergikere kan bli misforstått
Koronapandemien kan gjøre at enkelte med sykdommer som gir luftveisplager opplever å bli stigmatisert.5 Legen mener det er viktig at vi er rause med hverandre i en vanskelig tid.

– Det er ikke så lett å komme på jobb eller være i andre sosiale settinger med allergisymptomer. Symptomer som blanke øyne, trøtthet, nysing og hostekuler kan fort gjøre at man får noen blikk, og mange føler de burde holdt seg hjemme. Her tror jeg det er viktig å være åpen med de rundt deg om allergien, sier Bondø.

I noen situasjoner kan det imidlertid være vanskeligere å fortelle omverden at du har allergi eller andre sykdommer fra luftveiene. For å unngå at andre rundt deg blir engstelige har Norges Astma- og Allergiforbund produsert egne buttons hvor det står «Jeg har pollenallergi», «Jeg har astma» eller «Jeg har kols».3,5 Det kan bidra til å forhindre misforståelser.5

Bondø anbefaler også å ta opp problemene med legen.

– Kanskje finnes det andre behandlingsmetoder som gir bedre kontroll over symptomene? Det finnes god hjelp å få, avslutter hun.


Les mer om allergisymptomer her:

Referanser:

1. Folkehelseinstituttet, Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet av koronavirus?, sist oppdatert 14.02.2021

2. Apotek1, Koronavirus, influensa, forkjølelse eller allergi?, publisert november 2020

3. Norges Astma- og Allergiforbund, Pollenallergi eller korona?, sist oppdatert 08.03.2021

4. Helsenorge, Testing, symptomer og nærkontakter, sist oppdatert 10.03.2021

5. Norges Astma- og Allergiforbund, Buttons for deg med astma, kols eller pollenallergi, sist oppdatert 05.03.2021


Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

Les mer

Behandle allergien din

Ingen trenger å akseptere følelsen av å være snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  12.04.2021