Allergisk rhinitt - Differensialdiagnoser
Differensialdiagnoser til allergisk rhinitt

Differensialdiagnoser til allergisk rhinitt

Allergisk rhinitt kan forårsakes av flere typer allergener, og kan iblant være vanskelig å diagnostisere siden symptomer som tett nese, nysing, rennende nese og kløe i nese og øyne ofte forekommer i forbindelse med andre sykdommer. Blant differensialdiagnosene finnes blant annet forkjølelsesrhinitt, nesepolypper, medikamentell rhinitt (dvs. rhinitt forårsaket av langvarig bruk av avsvellende nesespray), ikke-allergisk rhinitt, hormonell rhinitt og kreft/tumor i nesen. 

Ikke-allergisk rhinitt

Årsakene til ikke-allergisk og ikke-infeksiøs rhinitt er uklare, men tilstanden gjør seg utslag i overfølsomhet overfor visse irriterende stoffer, som f.eks. avgasser, tobakksrøyk, parfyme eller andre sterke dufter. Man kan også bli overfølsom mot temperatursvingninger og kald luft. Plagene kommer som oftest i voksen alder. Symptomene er de samme som ved allergisk rhinitt, men øyesymptomer er uvanlig og bør følges opp av en lege for en eventuell revurdering av diagnosen. Til forskjell fra allergiske reaksjoner finnes det ingen immunologisk årsak til ikke-allergisk rhinitt. Nesetettheten behandles vanligvis med nasale steroider, og for rennende nese kan antikolinergika være et alternativ. 

Hormonell rhinitt

Hormonell rhinitt er vanlig ved graviditet, siden kroppens organer og vev - også neseslimhinnen - iblant hovner opp. Plagene forsvinner gjerne etter fødselen, men kan i alvorlige tilfeller behandles med lokale steroider. Hormonell rhinitt forekommer også i forbindelse med hypotyreose og økt produksjon av veksthormoner. 

Medikamentell rhinitt

Langvarig behandling med avsvellende nesespray og nesedråper kan føre til medikamentell rhinitt. Dette er svært vanlig, spesielt blant gravide og personer med ikke-allergisk rhinitt. Medikamentell rhinitt fører til hovne og røde slimhinner i nesen som medfører kronisk tett nese. Tilstanden behandles med lokal og/eller systemisk steroidbehandling over flere uker for å bryte den onde sirkelen der pasientene opplever at de ikke kan leve uten nesespray. Neseskylling med saltvannsoppløsning kan også hjelpe. 

Nesepolypper

Nesepolypper kan medføre at man får langvarig nesetetthet og snue. Selv om det ikke er farlig, kan det være plagsomt for den som rammes fordi det over tid kan bli vanskelig å puste gjennom nesen. Årsakene til at man får polypper er ikke alltid klar, men i enkelte tilfeller er det allergi eller en langvarig infeksjon i nesen eller bihulene som ligger bak. Sykdommen er også vanligere hos personer med astma. Polypper kan behandles med nasale steroider eller - hvis ikke det hjelper - opereres bort. Polypper er som regel dobbeltsidige. 

Kreft/tumor i nesen

Det finnes flere ulike typer kreft i nesen, men som oftest begynner ondartede svulster å vokse i nesens eller bihulenes slimdannende celler. Nesetetthet er et symptom som kan tyde på malignitet, spesielt hvis den er ensidig og varer mer enn fire uker. Kreften kan også føre til at man får sår i nesen som ikke heles, hevelser eller andre plager med øynene, hodepine og tannverk i overkjeven.

Dymista

Dymista

Dymista® er indisert for symptomlindring ved moderat til alvorlig sesongrelatert og helårlig allergisk rhinitt, hvis monoterapi med enten intranasalt antihistamin eller glukokortikoid ikke er tilstrekkelig.

Les mer om Dymista

mIcon_video

Instruksjonsfilm Dymista

Slik bruker du Dymista.

Se filmen

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020