Årsaker til anafylaksi
Årsaker til anafylaksi

Ulike allergener kan forårsake anafylaksi

Nötter kan vara orsak till anafylaxi

Anafylaksi kan bli utløst av en rekke allergener. Hvilke allergener dette er, kan være åpenbart eller vanskelig å identifisere. Her kommer noen vanlige eksempler: 

Næringsmidler

Hos barn er egg, kumelk, peanøtter, nøtter, fisk, hvete og soya de vanligste matvarene som utløser anafylaktiske reaksjoner. Barn vokser ofte av seg allergier mot melk, soya og egg, men ikke peanøtter, nøtter, skalldyr og fisk. 

Hos tenåringer og voksne er nøtter, fisk og skalldyr de vanligste utløsende faktorene. Ulike næringsmidler, inkludert frukt og grønnsaker og en del krydder og tilsetningsstoffer, kan også forårsake anafylaksi. 

Hos ekstremt følsomme personer kan anafylaksi til og med oppstå hvis de kysser noen som har spist en matvare de reagerer mot. 

Medisiner

Penicillin er den vanligste legemiddelgruppen som forårsaker anafylaksi. Det er omtrent dobbelt så vanlig at det inntreffer ved intramuskulær eller intravenøs behandling sammenlignet med om man behandles med tabletter. 

Andre legemidler som ofte forbindes med allergiske reaksjoner:

  • Aspirin
  • Legemidler mot malaria
  • Sedativa hypnotika/beroligende sovemidler
  • Anestetika/smertestillende
  • Antipsykotika
  • Antihypertensiv behandling

Naturlateks

Syntetisk lateks ser ut til å være mindre allergifremkallende enn naturlateks. Naturgummilateks er vanlig i engangshansker, ballonger, badeleker, belter, kondomer, gummistrikk, viskelær, sportsutrustning, medisinske produkter, hansker og en del sko. 

Kryssensibilisering av visse næringsmidler, f.eks. avokado, bananer, kastanjer og kiwi, kan forekomme hos personer som er allergiske mot lateks. 

Lateksallergi kan starte som lokal hudirritasjon. Progresjonen til anafylaksi inntreffer på grunn av gjentatt eksponering for lateks. 

Insektsgift

Bier, veps og maur er insekter som står for det største problemet når det gjelder anafylaktiske reaksjoner på grunn av insektbitt eller stikk. Stikk er mer sannsynlig å kunne forårsake anafylaksi enn bitt. 

Personer som får lokale allergiske reaksjoner av et insektstikk (lokal smerte, rødhet, hevninger og kløe ved stikket) står i fare for å få livstruende systemiske reaksjoner hvis de får et stikk til. 

Mosjon

I sjeldne tilfeller kan personer bli rammet av anafylaktisk reaksjon under trening. Hos personer som er sensitive mot visse næringsmidler (f.eks. hvete, selleri, gulrot eller skalldyr) eller visse legemider (f.eks. acetylsalisylsyre), kan en anafylaktisk reaksjon oppstå hvis disse inntas i forkant av anstrengelser - også hvis de vanligvis ikke gir en anafylaktisk reaksjon. 

Øvrig

Mindre vanlige utløsende faktorer er eksponering for luftbårne allergener (f.eks. flass fra katt, hamster eller hest), menneskesæd og kulde. I enkelte tilfeller klarer man ikke å identifisere en spesifikk årsak, og denne tilstanden kalles idiopatisk anafylaksi.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020