Diagnose av anafylaksi | allergiguiden
Diagnose av anafylaksi

Diagnose av anafylaksi

Flicka utreds för anafylaxi

En person med anafylaktisk sjokk skal legges inn på sykehus for behandling og observasjon. Når hun eller han regnes som stabil, henvises personen til en allergiklinikk. Der kan legen bekrefte diagnosen anafylaksi og ta blodprøver for å finne ut hva som utløste reaksjonen. 

Anafylaksi diagnostiseres ved å se på symptomene som har forekommet, tidspunkt for debut, samt sykdomshistorie. Iblant forblir årsaken ukjent. 

Test for anafylaksi

Det finnes flere metoder for å utrede årsaker til anafylaksi: 

Blodprøve

Blodprøve kan tas for å måle tryptase (protein som frigjøres i kroppen ved anafylaksi). Finner man tryptase i kroppen, kan man altså bekrefte anafylaksi. 

Prikktest

En dråpe allergenløsning legges på huden og trykkes forsiktig inn i epidermis med en steril nål. Det samme gjør man med histamin og saltvannsoppløsning. Da kan svaret på det mistenkte allergenet sammenlignes med et sterkt allergifremkallende (histamin) og et ikke-allergifremkallende (saltvannsløsning) stoff. En positiv rødhet i huden større enn 3 mm i diameter indikerer en immunreaksjon mot et visst allergen og tyder på anafylaksi. 

RAST-test

En RAST-test (radioallergosorbent test) er en blodprøve for å teste immunreaksjoner mot et spesifikt antigen. Mistenkte allergener bindes til et uløselig materiale og tilsettes pasientens blodprøve. Hvis pasientens serum inneholder antistoffer mot et allergen, kan disse antistoffene bindes og påvises sekundært ved hjelp av radioaktivitetsbasert teknikk.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020