Risikofaktorer ved anafylaksi
Risikofaktorer ved anafylaksi

Anafylaksi er en uforutsigbar tilstand

Pappa och son med anafylaxi

Anafylaksi, såkalt anafylaktisk sjokk, oppstår når kroppens immunforsvar "overreagerer" på et stoff (allergen), eksempelvis et næringsmiddel. Det er uforutsigbart og kan være livstruende. Hvem som helst kan bli rammet, uansett kjønn, alder eller geografisk tilhørighet. 

Faktorer kan øke risikoen for å bli rammet:

  • Tidligere anafylaktisk reaksjon, også milde reaksjoner, øker risikoen for å bli rammet på nytt. Neste anafylaktiske sjokk kan være mer alvorlig enn det første.
  • Historikk av allergier, eksem eller astma.
  • Anafylaksi i slekten. Personer med slektinger som har opplevd anafylaksi, har økt risiko for selv å bli rammet.

En del stoffer (allergener) er mer sannsynlige utløsere av anafylaksi:

  • Næringsmidler som peanøtter, nøtter, skalldyr, egg, melk, sesamfrø
  • Insektstikk/-bitt
  • Flass av katt, hamster eller hest
  • Naturgummilateks
  • Enkelte legemidler, f.eks. antibiotika
  • Mosjon
Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020