Menu
Kuldeallergi

Klør huden når du blir kald? Da kan du ha kuldeallergi

kuldeallergi kommer lett når det er kaldt, minusgrader snør og er vinter

Kuldeallergi kalles på legespråket for kuldeurtikaria1. Det er egentlig ikke en allergi, men en overfølsomhet mot kulde2. Allergien forekommer over hele verden, men kan selvsagt være ekstra problematisk i et kaldt klima som det norske. Reaksjoner som eksem og at huden klør kan bli utløst av så vel kald luft som kaldt vann, og i visse tilfeller også hvis svetten fra huden fordamper raskt2

Som oftest er det vanskelig å si hvorfor man blir allergisk mot kulde. Tilstanden kan opptre i alle aldre, og stort sett er det ukjent hvorfor noen får dette3. Noen ganger kan man mistenke en eller annen virusinfeksjon, og forekomst hos flere kvinner etter hormonbehandling (p-piller) kan antyde en slik årsak (men sammenhengen kan være tilfeldig)3. Det finnes noen familiære former, bl.a. der pasienten har et spesielt protein (kryglobulin) i blodet3.

Symptomer på kuldeallergi

Overfølsomhet mot kulde innebærer at huden reagerer med elveblestlignende utslett i varierende grad når den blir nedkjølt3. Det kan vise seg ved at kinnene eller hendene blir unaturlig røde og hovner opp etter at man har vært ute i kaldt vær og vind. Et annet typisk tegn på overfølsomhet mot kulde er at huden klør3. Årsaken til symptomene er at celler i huden frigjør histamin når de utsettes for kulde. Iblant kan man også få eksem eller føle at huden brenner. Veldig sensitive personer kan få elveblest av å dusje og hovne opp i svelget av å drikke kalde drikker. Symptomene blir ofte mildere med tiden, men kan iblant komme tilbake etter flere år.

Reaksjonen starter vanligvis på hudpartiene som er blitt direkte utsatt for vær og vind. Men hvis det er veldig kaldt, kan utslettene spre seg til andre deler av kroppen. Det er vanlig at plagene forverres når man kommer inn i varmen3, men de avtar som regel i løpet av et par timer og forsvinner helt innen noen dager. Hvis hele kroppen kjøles ned hurtig og sterkt, f.eks. ved isbading, kan man i verste fall få et anafylaktisk sjokk (allergisjokk) der munnen og luftveiene hovner opp og man rammes av pusteproblemer4. Dette er ikke spesielt vanlig, men har i enkelte tilfeller ført til dødsfall. Hvis du er allergisk mot kulde, er det derfor viktig å ta kontakt med en lege som kan passe på at du får en behandling som hjelper.

Å forebygge og behandle kuldeallergi

Som oftest kan en lege stille diagnosen kuldeallergi basert på dine symptomer og din sykdomshistorie. Ved behov kan legen også gjøre en såkalt provokasjonstest med isbiter for å se om huden reagerer mot kulden1. Jo raskere huden reagerer, desto mer følsom er du for kulde.

Det finnes ingen behandling som tar ondet ved roten. Det er forsøkt solbehandling (UVB) og penicillininjeksjoner, men med tvilsom effekt3. Pasienten må best mulig unngå de temperaturforholdene som utløser plagen.

Antihistaminer kan hjelpe noen, men er uten virkning hos andre3. Ved overflatiske blemmer kan kløen dempes noe av kløedempende krem3. Dype hevelser kan drives noe tilbake med injeksjon av adrenalin3. De som får betydelige hevelser, risikerer at dette utvikler seg mot kuldesjokk3. De bør ha adrenalin for øyeblikkelig hjelp, for eksempel EpiPen®3. 

Det er viktig å avtale med legen hvilke symptomer du må være obs på og få tilpasset behandling.

Les mer om andre allergityper;

Referanser:

1.       Oslo Hudlegesenter, Kulde Urtikaria

2.       LHL, Spør eksperten, publisert 17.02.2017

3.       Allergiviten, Kuldeintoleranse. Fysikalsk urtikaria.

4.       Inneklima.com, Kuldeallergi, Dusjallergi, Vannallergi

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her