AllmennhetHelsepersonell
Kryssallergi

Hva er kryssallergi?

kryssallergi

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Dette gjelder særlig bjørkepollenallergikere. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i maten. For pollenallergikere forverres gjerne kryssallergien i løpet av pollensesongen. 

Det er ikke alle allergikere som har kryssallergi. Hvis du er en av dem, er det lurt å være oppmerksom når du kjøper ulike matvarer, ettersom spesielt ferdigmat kan inneholde skjulte allergener. Ha gjerne allergitabletter tilgjengelig i tilfelle du får problemer, og vær ikke redd for å snakke med legen din hvis medisinen ikke hjelper. Det kan bety at du burde prøve noe annet.  

Symptomer på kryssallergi

Vanlige symptomer i forbindelse med kryssallergi er hovne lepper som kan stikke og klø samt kløe i halsen eller munnen når man spiser f.eks. et eple eller nøtter. Omtrent halvparten av alle personer som er allergiske mot pollen fra bjørk, hassel og or, får milde symptomer som kløe i munnen når de spiser hasselnøtter. Mange reagerer på samme måte når de spiser mandler, rå potet, rå gulrot og rått eple. Men kryssallergi kan også føre til plager med magen og tarmene, som kvalme, oppkast og diaré. Iblant kan man også få elveblest, nysing, samt rennende og kløende øyne

Akkurat som med andre allergiformer, kan symptomene på kryssallergi variere avhengig av hva du er allergisk mot, hvor sensitiv du er og hvor mye du får i deg av det allergifremkallende stoffet. Som oftest er det de aller mest sensitive allergikerne som får kryssallergi. Symptomene kan vise seg når som helst på året, men er for det meste milde. 

Ulike typer kryssallergi

Som oftest er det bjørkepollenallergikere som får problemer med kryssallergi. Allergi mot burotpollen kan også gi kraftige reaksjoner mot visse matvarer, mens det er uvanlig med kryssallergi hos gresspollenallergikere. Det forekommer også kryssreaksjoner hos de som er allergiske mot lateks, spesielt blant sykepleiere og vaskepersonell som bruker gummihansker. Det vises som eksem på den delen av huden som har vært i kontakt med lateks, men man kan også få kløe i munnen, pustevansker samt mage- og tarmproblemer.

Allergisk mot

Kryssreagerer med

Bjørk, hassel, or, Salix (vier, selje, pil)

Steinfrukter (plommer, kirsebær, moreller, aprikos, fersken, nektarin, mango, mandler), eple, pære, nøtter (valnøtter, hasselnøtter, paranøtter), peanøtter, selleri, kiwi, selleri, rotfrukter (gulrot, potetskall), jordbær

Gress

Belgfrukt (bønner, erter, linser), hvete, bygg, rug, havre, peanøtter, soyabønner, erter, tomat, løk

Burot

Selleri, purreløk, løk, hvitløk, persille, gulrot, paprika, honning, hvitløk, paprika, fennikel, banan, melon, urter, urtekrydder, kamille, solsikkefrø, muskatnøtt


Husstøvmidd

Snegler

Lateks

Banan, avokado, kastanje, nektarin, plommer, 

kirsebær, peanøtter, skalldyr, tomat 

Hønsefjær

Egg, kyllingkjøtt

Som oftest tåles matvaren kokt, skrelt, hermetisert eller syltet. Det anbefales å holde seg unna den maten eller de matsortene man får reaksjoner fra. Kryssallergi forverrer ikke selve pollenallergien. 

Du kan også laste ned vår oversikt over kryssallergier

Behandling av kryssallergi

Først og fremst skal du unngå å spise de matvarene du kryssreagerer mot. Det er spesielt viktig i pollensesongen og hvis du er en svært sensitiv allergiker. Les innholdsfortegnelser nøye, ettersom eksempelvis nøtter og frø iblant dukker opp der man minst venter dem. Hvis du har pollenallergi, er det viktig å behandle den med effektive medisiner i god tid, fordi legemidlene har bedre effekt jo tidligere behandlingen starter. 

Hvilken behandling som passer best, kommer an på symptomene. Hvis symptomene kommer fra nesen, kan du prøve med nesespray med antihistaminer eller kromoglikat. Symptomer fra øynene behandles gjerne med øyendråper. Hvis plagene kommer fra både øyne og nese, er gjerne tabletter med antihistamin effektive. Disse medisinene kan man kjøpe reseptfritt på apoteket, og de kan også kombineres ved behov. 

Hvis du ikke kjenner deg bedre etter å ha tatt reseptfrie medisiner i to uker, må du ta kontakt med lege. 

Les mer om andre allergityper;

Referanser:

Norges Astma- og Allergiforbund, Kryssreaksjoner, sist oppdatert 16.11.2016

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

mIcon_quiz

Vet du om du har allergi?

Ta selvtesten vår og finn ut om du har allergien din under kontroll.

Ta testen her!

mIcon_nasalspray

Behandle allergien din

Ingen skal behøve å gå rundt å kjenne seg snørrete og trøtt på grunn av allergien sin. Det finnes hjelp å få!

Les mer her