Luftveisallergi? Slik forbereder du deg til legetimen
Slik forbereder du deg til legetimen

Slik forbereder du deg til legetimen

Slik forbereder

Usikker på om du har luftveisallergi? Slik forbereder du deg til legetimen

For å få mest mulig ut av legetimen kan det være lurt å forberede seg.1 Her er legens råd om hva du kan gjøre på forhånd dersom du mistenker at du har luftveisallergi.

En gjennomsnittlig time hos fastlegen varer kun i 15 minutter.1 Fastlege ved Colosseumklinikken, Lars Gullestad, råder pasienter til å lage en liste over det de vil ta opp.  

– Når det gjelder luftveisallergi, er det særlig viktig for legen å vite hvilke symptomer du opplever, i hvilke situasjoner de oppstår, og hvor ofte de kommer. Du kan også gjøre deg opp noen tanker om hva du mistenker selv, og om noen andre i familien din har luftveisallergi, sier Gullestad, og legger til:

– Det kan også være lurt å nevne tidligere sykdommer, om du har vært gjennom store livsendringer eller om du går på medisiner – hvis denne informasjonen ikke er kjent for legen din fra før. Skriv gjerne ned eventuelle spørsmål og sørg for å ta opp det viktigste først.

Luftveisallergi skyldes allergener (proteiner) i luften som pustes inn og utløser betennelsesreaksjoner i luftveiene.2 Kilden til luftveisallergi kan blant annet være husstøvmidd, pollen eller dyreallergener. Typiske symptomer er kløende, rennende eller tett neste, irriterte øyne, nysing eller kløe i munn hals og svelg.3

Les også: Samarbeid med legen din

Få riktig diagnose
Når du beskriver symptomene dine, får legen et godt overblikk over sykdomshistorien din. Dersom hun eller han mistenker luftveisallergi, vil allergitester bli brukt som hjelpemiddel for å finne ut om du har allergi, og hva du er allergisk mot.4 Noen leger utfører slike tester selv, mens andre vil henvise deg til en spesialist.5

En allergitest innebærer en blodprøve og/eller en prikktest.4 Blodprøven måler forekomsten av «spesifikt IgE».4 Dette er en type protein som blir produsert av immunforsvaret i kroppen og er primært det antistoffet som er ansvarlig for allergiske reaksjoner.4 Prikktesten utføres ved å legge en dråpe med allergenekstrakt fra for eksempel bjørk, gress eller katt på underarmen din.4 Deretter stikkes det et lite hull i huden gjennom dråpen. Størrelsen på hevelsen eller vablene som oppstår i etterkant kan gi svar på om du er allergisk.4

Det tar normalt et par dager å få prøvesvar fra blodprøven, mens prikktesten gir svar innen 15 minutter.4 Det er viktig å vite at prikktesten kan påvirkes av allergitabletter.4 Derfor bør du ikke ta allergitabletter den siste uken før du skal ta testen.4 En blodprøve vil derimot ikke påvirkes av allergimedisiner, og blodprøven kan tas selv om du har hud med aktiv eksem eller elveblest.4

Gullestad påpeker imidlertid at du må huske at alle testene har en viss feilmargin.

Du trenger ikke være allergisk selv om du tester positivt. Tester du negativt, kan det likevel være at du ikke ble testet for allergener som du faktisk er allergisk mot. Derfor bør man se testresultater og sykdomshistorie i sammenheng for å stille riktig diagnose, sier Gullestad.

Behandling gir bedre livskvalitet
Det er viktig at du blir stilt en korrekt diagnose, slik at du kan få riktig behandling. Ifølge legen er dette nemlig avgjørende for livskvaliteten.4

Det finnes ulike behandlinger, og legen kan hjelpe deg med å finne en medisin som er tilpasset ditt behov. Legen kan også hjelpe med andre nyttige hverdagsråd om hvordan du kan unngå eksponering mot det du er allergisk mot, sier Gullestad, før han avslutter:  

– Ubehandlet allergi kan føre til astma på sikt. For noen ytterst få kan eksponering for irritanter også føre til alvorlige allergiske reaksjoner. Derfor er det mye bedre å gå en gang for mye til legen enn å være usikker på om du er allergisk eller ikke.   

Les mer om allergibehandling her

Referanser:

  1. helsenorge.no, Forbered deg til timen hos fastlegen, sist oppdatert 02.07.2020
  2. Folkehelseinstituttet, Allergi – matallergi, luftveisallergi og hudallergi, sist oppdatert     25.06.2023
  3. Vitusapotek, Allergisk reaksjon, sist oppdatert 25.11.2022
  4. LHL Astma og allergi, Allergitester og diagnose, sist oppdatert 18.02.2020
  5. Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om allergi, sist oppdatert 13.02.2023

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Viatris-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  23.11.2023

NON-2023-8637